Életforma.hu

GASZTRO

Méteres palacsinta

A tojás- és tejmentes palacsinták elkészítése kicsit nehezebb, pontosabban a szétszakadás nélküli megfordításuk nehezebb, mint a hagyományosé. A tésztájához azért ezeket a liszteket választottuk, mert azt akartuk, hogy a tészta puha, kicsit vastagabb, süteményszerű legyen.

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók 10 darab palacsintához:

10 dkg fehér rizsliszt

10 dkg csicseriborsóliszt

5 dkg mandulaliszt

rizskrém (200 g)

4 dl víz

1 evőkanál kókusz- vagy barnacukor (nem több)

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

1 csipet 

kókuszzsír a sütéshez

Hozzávalók és elkészítés a töltelékhez:

https://www.bulkshop.hu/receptek/nutella-csicseriborsobol-recept

Lekvárral, nutellával, kakaóval vagy vaníliapudinggal is elkészíthető.

Elkészítés:

1. A liszteket mérjétek ki, és keverjétek össze a választott cukorral, fűszerekkel, sóval.

2. Öntsétek hozzá a rizskrémet, és öblítésként töltsétek meg még egyszer a rizskrém dobozát vízzel. Ezt is adagoljátok hozzá a lisztekhez.

Keverjétek ki a palacsintatésztát úgy, hogy a krémes dobozt még egyszer megtöltitek és keverés közben hozzáadjátok a tésztához.

Ha a tészta véletlenül csomós lenne, vegyétek elő a botturmixot, és azzal keverjétek át.

4. Melegítsétek fel a serpenyőt egy kávéskanál kókuszzsírral. Ne hevítsétek túl!

5. A sütő közepére tegyetek egy merőkanálnyi tésztát, várjatok néhány másodpercet, majd forgassátok meg a sütőt, hogy a tészta szétterüljön.

Könnyebb lesz a megfordítás, ha a tészta nem tölti ki teljesen a sütő alját, hanem annak szélétől nagyjából 1-2 centire véget ér. Lásd a képet.

6. NAGYON FONTOS: A palacsintákat takaréklángon süssétek, lassan, pár perc alatt kell az aljának pirosra sülnie. Ez némi türelmet igényel. Ne feszegessétek, kapargassátok. Tegyetek-vegyetek addig a konyhában, a palacsinták takarékon nem égnek meg. A sülő palacsinták szélén látni fogjátok, hogy megfordítható.

A másik oldalt nem kell sokáig sütni, éppen csak.

7. A kisült palacsintát csúsztassátok egy tányérra vagy eleve egy hosszú csíkra vágott sütőpapírra úgy, hogy egymást takarják körülbelül 1/3 részükig. Lásd a képet.

8. Az egymás takarásába rendezett palacsintákat kenjétek meg a választott krémmel és a sütőpapír segítségével tekerjétek fel, amennyire csak lehetséges szorosan.

9. A feltekert palacsintarudat tegyétek be a hűtőbe, ha kihűlt szeleteljétek fel.

10. A szeletek sütőben, mikróban átmelegíthetők.

Kép: bulkshop.hu

 

 

Akár ezzel a csuda finom diókrémmel is töltheted a palacsintádat, ha már az összes variációt kipróbáltad, akkor elő a dióval! Receptért kattints a képre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.