Életforma.hu

GASZTRO

Itt a Palacsinta világnapja: így csinálj isteni palacsintát otthon rendetlenség nélkül

Lekváros, túrós, kakaós vagy mogyorókrémes – a palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert és mindenki szereti, de még egy ilyen egyszerűnek tűnő finomságot is könnyű elrontani, ha nem figyelünk oda. Az odaégett vagy éppen túl folyós tészta sok fejfájást okozhat a készítőjének, ráadásul a konyhánkat is hamar csatatérré változtathatja. A legtöbben a saját, bevált receptjüket követik, míg mások a megérzéseikre hagyatkoznak a tészta kikeverése során.

De vajon mi az isteni palacsinta titka és hogyan lehet elkerülni, hogy a tűzhelyünk és a konyhánk bánja a sütést? A Palacsinta világnapja alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtöttek néhány tippet, amely garantáltan segít nekünk a tökéletes palacsinta elkészítésében, miközben a konyhánk tisztaságára is ügyelünk.  

Talán kevesen tudják, de a Palacsinta világnapja mindig a húsvét előtti 47. napra, húshagyó keddre esik, amely egyben a farsangi időszak végét és a negyven napos böjt kezdetét is jelenti. A palacsinta a világ minden részén ismert és olyan sokféle változata van, hogy felsorolni is nehéz lenne. Története egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza, ahol inkább egy lepényszerű tésztára hasonlított. Az elmúlt évezredekben ugyan nem változott lényegesen a palacsinta alapkoncepciója, mégis olyan sokszor tovább gondolták, hogy ma már gyakorlatilag minden országnak megvan a saját palacsintája. Magyarországon a leggyakrabban lisztet, tojást, cukrot, sót és ásványvizet felhasználva készítik el a tésztát, majd tűzhelyen, serpenyőben sütik ki a palacsintákat. De ne tévesszen meg az egyszerűség: szinte mindenkinek van egy olyan története, ahol a palacsintája nem sikerült jól – odaégett, alulkészült, elfolyt, leragadt vagy feldobás közben a tűzhely másik oldalára esett.

Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni ahhoz, hogy otthon is könnyen, minden gond nélkül, isteni palacsintákat készíthessünk és közben kíméljük szeretett konyhánkat.

Megérzés vagy mérés?

 Ugyan sokan szinte csak a megérzésünket követve keverjük ki a palacsintatésztát vagy esetleg a nagymamánk praktikáit ellesve próbálkozunk, mégis fontos lenne, hogy a hozzávalókat inkább egy receptet követve, pontosan adagoljuk ki. A lisztet konyhai mérleg segítségével tudjuk kimérni, a vizet vagy a tejet pedig a tojás hozzáadását követően, keverés közben, fokozatosan adagoljuk! Ízlés szerint sót és cukrot is lehet és kell is használni, utóbbiból viszont nem kell sok a tésztába, mert a palacsinta könnyen elég, ha nagyon cukros, így érdemes ismét a konyhai mérlegre hagyatkozni, hogy elkerüljük az égett palacsintákat.

A tökéletes palacsinta sok összetevőn múlik (Foto: Pexels.com)

A vékony palacsinta titka

Nem meglepő módon, Magyarországon vékonyan szeretjük a palacsintákat, de ehhez elengedhetetlen, hogy csomómentesre keverjük a tésztát. Miután az általunk preferált alapanyagokat pontosan kimértük és összekevertük, érdemes gépi habverő segítségét igénybe venni ahhoz, hogy elérjük a tökéletes tésztaállagot. Az a legjobb, ha olyan mixert használunk, amely keverőtállal is rendelkezik, mert így lényegesen könnyebb az egész folyamat: a mixer stabilitást nyújt a keverőtálnak, ráadásul pillanatokon belül elkészül a kevert tészta anélkül, hogy manuális segítséget igényelt volna.

Rövid pihentetés

Sokszor ahelyett, hogy órákig a konyhában álldogálnánk egy bonyolult desszert receptje fölött, inkább a könnyen, gyorsan és kevés alapanyag felhasználásával elkészíthető palacsintát választjuk, de ez nem azt jelenti, hogy minden folyamattal kapkodni kell. Szakértők szerint a tökéletes palacsinta egyik fontos titka, hogy a tészta kikeverését követően hagyjuk hidegben pihenni és nem sütjük ki azonnal. Az a legjobb, ha egy rövid időre hűtőszekrénybe rakjuk a tésztát és közben folyamatosan figyelemmel kísérjük. Viszont legyünk óvatosak: a hideg hatására a tészta összeállhat és ismét vízre vagy tejre lehet szükség, hogy visszanyerje eredeti, folyékony állagát. Ha nagyon édességéhesek vagyunk, akkor nagyban segíthet a pihentetésben egy olyan hűtő, amely például LED-kijelzős vezérlőpanelt kínál, ugyanis akkor manuálisan szabályozhatjuk a készülék hőmérsékletét és az egy órás pihentetést lerövidíthetjük.

Viszlát odaégett palacsinta!

A tökéletes tészta mellett legalább annyira fontos, hogy a megfelelő palacsintasütőt válasszuk a sütéshez és hogy a tűzhelyünk vagy a főzőlapunk hamar magas hőfokra melegítse fel a választott serpenyőt. A mai korszerű indukciós vagy elektromos főzőlapok pillanatok alatt átmelegítik a palacsintasütőt, miközben nem igényelnek tőlünk további erőfeszítéseket, ráadásul a kézi vezérlésnek köszönhetően számos hőfok-opciót kínálnak, így, ha túl is melegítjük a palacsintasütőt, akkor is pillanatok alatt megmenthetjük a helyzetet. Aranyszabály ugyanakkor, hogy a palacsintát mindig olajon süssük, lehetőleg ecsettel kenjünk ki a serpenyőt, és a fordítással bánjunk nagyon óvatosan: szuper érzés a levegőbe feldobni a félig kész palacsintákat, de ez gyakorlat kérdése, úgyhogy csak akkor vállaljuk be, ha sok időnk van és nem vagyunk olyan éhesek, minden más esetben inkább spatulát használjunk!

Ezt is olvasd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.