Életforma.hu

GASZTRO

Csirkepaprikás kapros, juhtúrós palacsintával

A napokban az ebédünket az egri HBH Bajor Sörházban fogyasztottuk el, ahol az egyik menü gyakorlatilag ez volt. Nekem annyira bejött a két ízvilágnak a párosítása, hogy a magam módján elkészítettem ezt a fogást. Nemcsak akkor, most is nagyon bejött, úgyhogy ajánlom másoknak is. Kösz srácok, jó volt az ötlet.

Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók 5 személyre:

10 db csirke felső comb

2 fej vöröshagyma

2 étkezési paprika

2-3 paradicsom

2-3 ek piros paprika

3-4 gerezd fokhagyma

só, bors

4 ek tejföl

A palacsintához:

10 dkg liszt

2 tojás

2,5 dl tej

csipetnyi só, kevéske cukor

szódavíz vagy ásványvíz

olaj

A töltelékhez:

35-40 dkg juhtúró

2-4 ek tejföl

2-3 tk apróra vágott kapor

Elkészítés:

Mint szinte minden magyar ételnél, a hagyma pucolásával és az aprítással kezdjük a műveletsort. A hagymát fedő alatt megdinszteljük, majd a lángról levéve belekeverjük a jó minőségű piros paprikát.

A csirkecombokat megtisztítjuk, majd a csontok mentén bevagdossuk őket, illetve alaposan be is sózzuk a húsokat. A paprikás, hagymás alapba belepakolgatjuk a combokat, elsősorban arra törekedve, hogy a bőrös felük legyen alul. Fedő mehet az edényre, majd hagyjuk, hogy kicsit kisüljön a zsírjuk. Pár perc elteltével jöhetnek a felkockázott paprika és paradicsom darabok és a fokhagyma gerezdek. ( Jó szemű versenyzőknek feltűnhetett, hogy nincsenek a fényképeken paradicsomok, nos mert egyszerűen elfelejtettem venni. Ilyenkor jó, ha van otthon passzírozott paradicsom, mert engem ez mentett meg.) Innentől 30-35 perc párolás következik, ha igényli, akkor vizet is önthetünk alá - de nekem erre nem volt szükségem. Míg a paprikás rotyog, addig megsüthetjük a palacsintákat illetve összeállíthatjuk a kapros tölteléket. A palacsintákat a hbh-s fiúk hagyományosan tekerték fel, én a hortobágyihoz hasonló formát választottam - ez már tényleg ízlés kérdése. A 35-40 perces párolást követően 3-4 evőkanál tejföllel kevertem be a paprikást, majd lehetett is tálalni. Zoltán többi receptje itt.

Gluténmentes és vegán palacsinta
Sok kísérletezés után végre sikerült olyan tojás nélküli palacsintákat sütnünk, amelyek könnyen megfordíthatók, sütés után repedés nélkül feltekerhetők, puha állagúak.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.