Életforma.hu

GASZTRO

Gödöllői töltött csirke

Előkelő nevet visel ez az étel. Egy előkelő, gazdag történelemmel rendelkező hely nevét. A gödöllői töltött csirke a névadó város hajdani nagyságának emlékét őrzi. És persze nagyon finom is.

A recept a hajdani barokk bőség lenyomatát jelképezi. A csirke önmagában is jó étel, ezentúl azonban remekül variálható, és jól viseli, ha mindenféle finomsággal egészítjük ki. Így kerülhet a gödöllői töltöttség jegyében bele a gomba, a máj, a zöldborsó. A töltelék saját jogán is gazdag étel lehetne, ám a hússal, és a hozzá kínált körettel együtt valóban pompás lakoma. Olyannyira, hogy a gödöllői töltött csirke karrierjének szép állomása, hogy ma már esküvői menüsorok fogásaként és hidegtálakon is gyakran találkozhatunk vele. A klasszikus recept egész csirkére vonatkozik, de készíthetjük csak melléből vagy combjából is.

Gödöllői töltött csirke
(Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

1 egész csirke, kb. 1-1,5 kg

20 dkg csirkemáj

20 dkg csiperkegomba

10 dkg füstölt szalonna

1 fej vöröshagyma

4 db zsemle

4 db tojás

5 dkg zsír

10 dkg vaj

1 csomag petrezselyemzöld

1 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

1 alma

2 dl tej

0,5 dl száraz fehér bor

só, bors, majoránna, reszelt szerecsendió

Elkészítés:

Az egészben megmosott csirke bőrét a mellén fellazítjuk, belsejét sózzuk, őrölt borssal, majoránnával bedörzsöljük. A zsemléket tejben áztatjuk, majd kicsavarjuk. A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk az finomra vágott hagymát, majd jöhet mellé a kockára vágott csirkemáj és a gomba. A keveréket megszórjuk a felvágott petrezselyemgyökérrel, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd kb. 10-15 percig pirítjuk. Egy edényben kikeverjük a vajat és a tojásokat, hozzáadjuk a kicsavart zsemléket és a lepirított májas keveréket. Az egész tölteléket lazán összekeverjük, ha túl folyós, akkor zsemlemorzsával tudunk javítani az állagán, majd beletöltjük a csirke bőre alá. Megformázzuk, és tepsibe helyezzük. A csirkét meglocsoljuk az olvasztott zsírral, mellé tesszük az almát, a megtisztított és szeletekre vágott gyökeret és sárgarépát. Hozzáöntjük a fehér bort is, majd lefedve és állandó locsolás mellett 1,5-2 óra alatt készre sütjük. Köretként burgonyapüré és kompót javallott mellé.

Még több magyaros recept:

Mágnás palacsinta

Gulyásleves cipóba töltve

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.