Vannak, akik külön készítik el a hagymát a csülökhöz, úgy is lehet, de az is jó megoldás, ha minden hozzávalót együtt érlelünk össze a sütés ideje alatt. Ha van kuktánk és abban főzzük elő a csülköt, akkor némi időt is megspórolhatunk magunknak.
Hozzávalók:
1,5 kg sertés csülök csonttal együtt
1,5 kg burgonya
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3 szál sárgarépa
fél zellergumó
1 üveg barna sör
15 dkg sertés zsír
só, bors, őrölt kömény, majoránna, babér levél
Elkészítés:
A csülköt megmossuk majd egy lábasba tesszük, felengedjük annyi vízzel hogy ellepje, sóval, borssal, babér levéllel ízesítjük és másfél órán át előfőzzük. Közben a burgonyát és a zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és hasábokra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, felszeleteljük, a fokhagymát kettévágjuk. Egy tepsit kizsírozunk, beletesszük az előkészített zöldségeket, a burgonyát, a vörös és fokhagymát, majd erre a zöldségágyra fektetjük a főtt csülköt. Sózzuk borsozzuk, őrölt köménnyel ízesítjük, meglocsoljuk a maradék zsírral és kevés sörrel. Lefedjük alufóliával és 35-40 percen keresztül 190 fokon sütjük, majd levesszük a fóliát, újra meglocsoljuk sörrel és addig sütjük tovább míg a csülök ropogósra nem sül, közben többször is újra megismételhetjük a sörrel locsolást.
Még több recept: