Életforma.hu

GASZTRO

Ma ebédre is elkészülhet!

Ami az olaszoknak a spagetti, az nekünk a nokedli. Egyszerű az elkészítése, laktató, bár nem túl kalóriaszegény étel. Viszont friss fejes salátával tálalva ellenállhatatlan.

Ez a fogás önállóan megállja a helyét, pörkölt nélkül is isteni és nem igazán találkoztam még olyannal, aki ne szerette volna. A tojásos nokedlinek nagy valószínűséggel az egyszerűségében rejlik a hatalma. Talán csak egy hátránya van, esetemben az, hogy mindig túl sokat eszek belőle, képtelen vagyok leállni, aztán pedig ugye jön a rosszullét. Szokásommá vált, hogy mielőtt először elkészítek egy ételt, felhívom édesapámat és megkérdezem, ő hogyan csinálná. Nem volt még olyan eset, amikor ne árult volna el néhány hasznos trükköt.

Fotó: Pinterest

Íme a kulisszatitkai tojásos nokedlihez:

Ha fejes salátával együtt fogyasztjuk, akkor előbb mindig a salátát készítsük el. Így az elkészült galuska nem fog kihűlni vagy megmerevedni amíg a salátalevet kavargatjuk, és a saláta ízei is jobban összeérnek.

Második lépésként tegyük fel a vizet főni, mert a nokedlitészta nagyon hamar elkészül, és már lehet is szaggatni.

Szaggatáshoz apukám szerint a vágódeszka és a kanál kombó a legjobb. Az igazi galuskanindzsák mind így csinálják, fittyet hányva a forró, gőzölgő vízre.

Ne egyszerre, inkább több kisebb adagban főzzük ki a nokedlit, ezáltal elkerülhetjük hogy összetapadjon.

A megfőtt nokedliket szigorúan tilos lemosni!

A tojást nem külön kell megsütni, ezt a fontos műveletet csakis a galuskával együtt szabad elvégezni, különben a kapott eredmény nem elég szottyos.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 tojás

2 dl víz

2 dl tej

1 teáskanál só, pici bors

5 dkg vaj vagy étolaj

6 tojás a tetejére

Elkészítés:

A vizet sózzuk, feltesszük forrni. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. A nokedlit kisebb adagokban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk, nokedliszaggató segítségével. Amikor feljöttek a víz felszínére már le is szűrhetjük őket, aztán mehetnek a serpenyőben megolvasztott vaj vagy olaj mellé. Picit átforrósítjuk, majd az alaposan felvert tojásokat lassan hozzákeverjük. Pár percig összeforgatjuk majd a tűzről levéve picit állni hagyjuk, hogy a nokedli megszívja magát. Friss fejes salátával az igaz, de jól megy hozzá a kovászos uborka is.

Még több recept:

Túrógombóc a nagyi receptje szerint

Tavaszváró zöldborsó-pesztós tészta

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.