Életforma.hu

GASZTRO

Eszterházy rostélyos marhahúsból

Jöhet újra egy sokat ígérő recept? Az Eszterházy rostélyos már nevében is igen előkelő benyomást kelt. Pláne, ha el is készítjük.

Eszterházy névvel illetnek tortát is, még pedig nem is akármilyent. Ezek után az ezzel a névvel fémjelzet rostélyos csakis jó lehet. Azt sajnos nem tudjuk biztosan, hogy honnan ered a recept. Vagy Esterházy Pál Antal herceg volt a névadó, aki londoni nagykövet, a Magyar Tudományos Akadémia, és az 1848-as Batthyány kormány tagja is volt. Vagy Esterházy Miklós, aki Mária Terézia testőrségének kapitánya és a Szépművészeti Múzeum törzsgyűjteményének alapítója. Ő egyébként nagy ínyenc hírében állt, talán elképzelhetőbb, hogy a rostélyos az ő nevét viseli. Mivel bizonyíték egyikre sincs, így legtöbben úgy vélik, hogy az Eszterházy rostélyos vagy a kismartoni vagy a fertődi Esterházy kastély fénykorában készült. Na de lássuk hogyan!

Eszterházy rostélyos marhahúsból

Hozzávalók:

80 dkg rostélyos színhús

10 dkg zsír

5 dkg vaj

1 kisebb vöröshagyma

2 sárgarépa

2 petrezselyemgyökér

5 dkg liszt

1 citrom

1,5 dl száraz fehér bor

3 dl tejföl

1 dl alaplé

só, őrölt bors, cukor, mustár, babér levél

Elkészítés:

A felszeletel rostélyosokat kiklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártjuk és mindkét oldalát elősütjük. A hússzeleteket egy nagyobb edénybe szedjük, majd a visszamaradt zsiradékhoz kevés vajat adunk és liszt hozzáadásával világosra pirítjuk. Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, tovább pirítjuk, alaplével és fehér borral felöntjük. Megsózzuk, babérlevéllel, őrölt borssal ízesítjük, felforraljuk és a hússzeletekre öntjük. Fedő alatt, közepes lángon pároljuk. A zöldségeket meghámozzuk és metélt formára, julienne-re vágjuk, majd vajon és finomra vágott vöröshagymán puhára pároljuk őket. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor a rostélyosok már majdnem puhák, akkor hozzájuk adjuk a tejfölt és a zöldségeket is. Citromlevével, cukorral, mustárral és citrom reszelt héjával ízesítjük az ételt, majd készre pároljuk. Ha szükséges közben alaplével felöntjük, hogy elegendő mártás legyen. Köretként spagettit vagy főtt burgonyát adunk hozzá.

Még több marhahúsos étel:

Pusztapörkölt marhalábszárból

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.