Facebook hozzászólás
204

Így ismerkedik Wolfgang Puck, a világhírű séf a magyar konyhával!

A világhírű sztárséf megismerkedett a leghíresebb magyar fogásokkal.

Wolfgang Puck minden kétséget kizáróan egy séflegenda. Maga 90 millió dolláros vagyonával a leggazdagabbnak számító séfek nemzetközi 10-es listáján az előkelő hatodik helyet foglalja el a Chinese Morning Post szerint. Több mint 25 étterme van világszerte. Első európai éttermét Budapesten nyitotta tavaly, azóta pedig rendszeresen látogat hazánkba. Mostani látogatásakor Mautner Zsófi mutatott neki két különleges helyet: egy paprikatermelőt és egy olyan éttermet, ahol a legegyszerűbb receptet követve, de vitathatatlanul az ország lefinomabb halászlevét készítik.

Puck és budapesti Spago éttermének séfje, Szántó István Zsófinak köszönhetően most személyesen is megismerkedhettek a Fajszi Paprika Manufaktúra tulajdonosaival. Az idei Oscar gálát követő partin István is készített magyar ételeket. A paprikát, ami nem volt más, mint a negyedik generáció óta paprikát termesztő Fajszi család paprikája, természetesen Magyarországról vitte magával. A séfek nagyon örültek, hogy személyesen is megismerkedtek a család tagjaival.

Wolfgang Puck ismerkedik a halászlével

„A budapesti étterem nyitása kapcsán kezdtem ismerkedni a magyar alapanyagokkal” – kezdi Wolfgang Puck

Számtalan éttermem van világszerte, sokat utazom, de én magam Los Angelesben élek. Ha számomra kicsit ismeretlen a terep, vagy túlságosan távol vagyok az étteremtől – ilyen Isztambul, Dubai, Szingapúr, Maui vagy akár Budapest – mindig helyi, kiváló séfre bízom a konyhát. Ők tudják, hol vannak jó alapanyagok, hol találjuk a legjobb minőségű termékeket. István mutatta meg nekem először ezt a paprikát. Elbűvölő a család munkája ezen a 30 hektáron. A Duna vizével öntözik a területet, szakértelmük és a végeredmény igazán megkapó, nem csoda, hogy nemzetközi díjakat is nyernek.

-mondta a séf.

„Amikor adódott a lehetőség, hogy egy nap erejéig én lehetek Wolfgang Puck idegenvezetője, ez a két dolog jutott eszembe: halászlé és paprika” – meséli Zsófi.

Magyar fogásokkal ismerkedett Wolfgang Puck

„Egy olyan sztárséf, mint ő, nagyon sok helyen megfordul. Az ilyen találkozások alkalmával inkább valami autentikus részt fontos megmutatni a kultúránkból. Érsekcsanádon bográcsban készítik a halászlevelet, nem véletlenül lett külföldi séfek zarándokhelye is a RévCsárda. A magyar gasztronómia az elmúlt 15 évben igazi átalakuláson megy át. Keressük a magyar ételek helyét, hogyan tud a hagyomány is megjelenni, de a 21. századnak megfelelő korszerű köntösbe bújni. Ha legközelebb is tudunk találkozni majd Wolfganggal, a főzelékekkel fogom őt megismertetni. Ezek a zöldségalapú ételek a korszak vega, vegán trendjeinek tökéletesen megfelelnek, mégis egy igazi hagyományos eleme hazánk gasztrokultúrájának.”

Wolfgang Puck minden magyarországi útja kapcsán igyekszik helyi termelőkkel is megismerkedni, amellett, hogy a Fővám téri piacon is van néhány stand, ahol ilyenkor rendszeresen megfordul. Járt már Etyeken, Árpás László ’Sonkamesternél’, most a Fajszi család került sorra, ígérete szerint hamarosan újra jön, és akkor Tokajt veszi célba.

„Számomra a szenvedély a legfontosabb szó, ha a gasztronómiáról és a hivatásomról kérdeznek” – mondja Puck. „Azt keresem mindenkiben, hogy mennyire szenvedélyes abban, amit csinál, amit létrehoz. Egy olyan üzletágban dolgozunk, ahol a legfontosabb az, hogy a vendégek boldogok legyenek. Ezt csak úgy érjük el, ha a munkánk egyben a szenvedélyünk is. A paprikatermelő családnál és a csárdában is ezt kerestem és találtam meg. Igazi feltöltődés volt ez a program.”

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!