Szakértők: Egy kevesebb a főzésre fordított idő
Alig változik a főzéssel töltött idő, a nők a szocializmus óta napi közel másfél órát dolgoznak a konyhában
Hetvenhat perc naponta – ennyi időt töltöttek a nők a konyhában a szocializmus idején és a kétezres évek elején is. A főzésre fordított idő azóta sem csökken, ugyanakkor a fiatalabb generáció egyre inkább elidegenedik az ételtől – derül ki a Partizán Az Ínség Zavara című műsorából. A rendhagyó gasztroshowban szakértők és négy különböző hátterű és felfogású séf arra keresi a választ, hogy miért kopik ki a főzés tudománya a mai világunkból.
A KSH adatai szerint alig változott a főzésre fordított idő a rendszerváltástól a 2010-es évekig. Míg 1987-ben a magyar férfiak 9, a nők pedig 76 percet szorgoskodtak a konyhában, addig 2000-ben a férfiak 11, a nők pedig 76 percet töltöttek ételkészítéssel. A tendencia nem változott 2010-re sem, akkor a férfiak napi 18, a nők pedig napi 79 percet fordítottak főzésre.
Hiába töltünk naponta közel másfél órát a konyhában, egyre jobban elidegenedünk az ételtől. Elfelejtjük a főzés tudományát, technikáit és közösségformáló szerepét, amit így a következő generációnak sem tudunk átadni. Kevesen látják már például az anyjukat tésztát gyúrni
– mondta el Saly Noémi kultúrtörténész, Az Ínség Zavara egyik szakértője.
A folyamat nem most kezdődött: a szocializmusban a nőknek a munka mellett nem maradt idejük a főzésre, így divattá vált, hogy konzervekből, mirelit áruból ütötték össze a vacsorát. Időközben a készételek még jobban elterjedtek, így a tartósítás, a spórolás, a maradékok észszerű felhasználása már nem volt olyan fontos, és ma sem az. „Az étel egy kidobható fogyasztási cikk – sokkal könnyebben megszabadulunk attól, amit készen veszünk, mint amit mi készítünk” – tette hozzá a szakértő.
A főzésre fordított idő emelkedik a férfiaknál
A gasztroműsorban elhangzik: a férfiak körében kezd trendivé válni az otthoni főzés. „A pandémia idején készült kutatások azt is megmutatták, hogy a home office-ban dolgozó – tehát többségében jól kereső – férfiak nagy arányban kezdték el kivenni részüket a házimunkából, mint azelőtt” – mondta el Pap Szilárd István, a Partizán szakértője.
Ettől függetlenül a nagyobb munka továbbra is a nőkre hárul. Egy – a járvány hatásait vizsgáló kutatás – kimutatta, hogy a karantén időszakban is lényegesen több időt töltöttek a nők gondoskodó munkával, mint a férfiak. Különösen igaz volt ez a magasan iskolázott, városi és kisgyerekes nőkre.
Az Ínség Zavara különleges gasztroshow négy séf és szakértők bevonásával, a főzésen keresztül olyan fontos társadalmi kérdéseket jár körbe, mint az élelmiszerárak robbanása, a fenntarthatóság, az egészséges táplálkozás vagy éppen a családtagok konyhában eltöltött ideje. A negyedik rész március 10-én este kerül fel a Partizán YouTube csatornájára és így a sorozat összes epizódja elérhetővé válik.
A sorozat minden egyes része az alábbi linken elérhető:
Ezt is olvasd el:
- A magyarok utazás közben szívesen fotóznak, és fontos számukra a barátaik ajánlása
- 10 főzési hiba, amit mind elkövetünk a konyhában
- Húsvét gluténérzékenyként: tippek sütéshez
Hozzászólás zárolva.