Facebook hozzászólás
12

Gondolkodtál már azon, hogy neked is legyen rovarhoteled?

A rovaroktól a nők jelentős százaléka irtózik. A lakásban tény, hogy nem sok keresnivalójuk van, ám a természetben megvan a maguk szerepe.

Nem csak kártékony rovarok léteznek ugyanis, vannak kifejezetten hasznos fajták. Gondoljunk hát legközelebb erre, amikor meglátunk egy rovart a lakásban, és próbáljuk meg visszajuttatni őt a természetes környezetébe.

Akár szállást is biztosíthatunk a hasznos rovarok számára

Ha rendelkezünk akár csak egy kisebb méretű kerttel vagy udvarral, akkor célszerű felállítani egy rovarhotelt a Kert és Otthonbolt rovarhoteljei közül. Így lesz hol meghúzniuk magukat a hasznos rovarfajtáknak. A szorgalmas méhek például hónapokon át azon dolgoznak, hogy beporozzák a virágokat, elősegítve ezzel, hogy legyen mit leszüretelni a gyümölcsfákról, vagy legyen termés a konyhakertben. A katicabogarak eközben fáradhatatlanul küzdenek a levéltetvekkel.

Amikor egy nagyobb követ felemelünk a kertben, akkor szemügyre vehető, milyen sok rovar igyekszik menedéket találni magának alatta. Pezsgő élet zajlik a sziklák alatt, nekik igencsak jól jöhet egy rovarhotel.

Nem mindegy, hova helyezzük el a rovarhotelt

Egy rovarhotel elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy ne közvetlenül a földre tegyük. Bár így még az olyan rovaroknak is biztosíthatunk lakhelyet, amelyek nem tudnak repülni, a fából készült szerkezetek könnyen átnedvesednek és nagyon hamar elkorhadnak. Éppen ezért praktikus apró, de stabil lábakra állítani ezeket a miniatűr szállásokat.

Kertünk szállóvendégei számára fel is függeszthetünk egy rovarhotelt. Mindenképpen javasolt azonban széltől védett helyen megtenni ezt. Jó gyakorlat, ha a fal vagy a sövény mentén helyezzük el, esetleg egy olyan ablak párkányára, amin van szúnyogháló. Ideális esetben a rovarhotel mindig száraz, ennek érdekében pedig biztosítani kell azt, hogy sokat érje a napsütés.

Aki nem fél a rovaroktól, akár az erkélyére is elhelyezhet egyet. A rovarok tanulmányozása kicsik és nagyok számára is izgalmas elfoglaltságot jelenthet.

A rovarhotel kihelyezésének ideális időpontja

Már az ősz elején kihelyezhetünk rovarhotelt, de törekedjünk arra, hogy ezt mindenképpen megtegyük még a fagyok előtt. Rengeteg olyan kertes ház van, ahol az udvar jelentős részét letérkövezik, a füvet pedig rövidre vágják. A rovaroknak így nem marad elég helyük arra, hogy átvészeljék a telet, ám egy rovarhotel segítségével menedéket biztosíthatunk a számukra.

Így könnyíthetjük még meg a hasznos rovarok életét

Egy rovarhotel felállítása mellett más módokon is segíthetjük a hasznos rovarokat. A rovarirtó szerek használatának mellőzése vagy minimalizálása mellett célszerű rovarokat vonzó növényeket ültetni a kertbe. Ilyen például a levendula, a cickafark, a kapor és a menta.

A rovaroknak más állatokhoz hasonlóan szükségük van vízre. Egy kisebb tálba kihelyezhetünk számukra vizet, ha pedig különböző méretű köveket is teszünk bele, akkor eltérő mélységű vizet tudunk biztosítani a számukra.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Ezért szeretjük nőként a harisnyanadrágot viselni

A női lét egyik legfontosabb eleme a külső megjelenés, ami a mindennapok szerves része. Éppen ezért napi szinten…

Amit érdemes tudni a peptidekről

A tudatos bőrápolással és a szépségápolási termékek körültekintő megválasztásával sokat tehetünk annak érdekében,…
1 / 3 459

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

Egyéb

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!