Facebook hozzászólás
310

Így edd ki magadból a stresszt!

Az életünkből nehezen kiiktatható a stressz, ami a táplálkozásunkra is kihathat és gyakran az energiaegyensúlyunk felbomlásához vezet. Ilyenkor sokan meghíznak, mert túlzott táplálékbevitellel igyekeznek oldani a bennünk lévő feszültséget, mások, épp ellenkezően, nem tudnak enni és nagyon lefogynak.

A stressz leküzdésében is hasznos lehet, ha jobban odafigyelünk táplálkozásunkra, amelynek kulcsa a rendszeresség és a mértékletesség. Az energiaegyensúly megtartásához szükséges testmozgásnak is stresszoldó hatása van. A stresszt sok minden kiválthatja, külső és belső tényező egyaránt, például az aggódás, egy szereplés, egy vizsgahelyzet, munkahelyi túlterheltség, magánéleti gondok vagy bármilyen más, nem várt helyzet. A stresszre különböző módon reagálunk, és ez a táplálkozásunkra is kihathat, befolyásolhatja az egészségünket is.

Vannak, akik túlzott táplálékbevitellel próbálnak úrrá lenni a nehézségeken, a köznyelvben ezt úgy mondjuk, evésbe fojtják a bánatukat, másoknak pedig egy falat sem megy le a torkán, ők hirtelen, ijesztően lefogynak. Könnyű belátni, hogy előbbiek esetében súlygyarapodással kell számolni. Ilyenkor jellemző lehet egy-egy étel túlzott fogyasztása, ami a többlet energiabevitel mellett is tápanyaghiányhoz vezethet. Mások viszont képtelenek enni, stressz hatására az embereknek körülbelül harmada jelentősen kevesebb táplálékot vesz magához. Tartós stressz esetén náluk ugyancsak sokrétű tápanyaghiány léphet fel. A stressz tehát hosszútávon mindenképpen fizikai és lelki kimerüléshez vezethet, végső soron egészségkárosító hatásokkal járhat.

Stresszoldó táplálkozási tippek

  • Tartsuk be a napi ötszöri étkezést!

Tudatosan figyeljünk oda a táplálkozásunkra! Együnk rendszeresen, próbáljuk betartani a napi ötszöri étkezést, három nagyobbat és két kisebbet iktassunk be, akkor is, ha nem kívánunk enni! Együnk inkább kisebb adagokat, de ne hagyjunk ki étkezést! Ezzel a túlzott, illetve a nem elégséges táplálékbevitelt is orvosolhatjuk. Különösen fontos, hogy, ha a nap folyamán mégis kimarad étkezés, azt ne este pótoljuk be.

A stressz csökkentésére jó megoldás, ha egészségesen táplálkozunk. Fogyasszunk bőségesen gyümölcsöt és zöldséget, teljes értékű gabonát, hüvelyeseket, halat, sovány tejterméket, hiszen ezek magnéziumtartalma különösen jót tesz az idegrendszernek. A magas C-vitamin tartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása további előnnyel jár, hiszen stresszhelyzetben megemelkedik az adrenalinszint, amelynek termeléséhez a C-vitamin elengedhetetlen.

  • Álljunk ellen a nassolásnak!

Még a gyors feszültségcsökkentés árán is próbáljuk elkerülni a nassolást és ragaszkodjunk a rendszeres étkezésekhez. Ha valamit nagyon muszáj elrágcsálnunk, akkor inkább kevés gyümölccsel, nyers zöldséggel csillapítsuk az evés iránti vágyunkat.

  • Teremtsünk nyugodt körülményeket az étkezéshez és rágjuk meg jól az ételt!

A szokásosnál is jobban figyeljünk oda, hogy nyugodt körülmények között étkezzünk. Egy szép teríték, a gusztusosan tálalt étel vagy a kellemes társaság ebben biztosan a segítségünkre lesz. Figyeljünk arra is, hogy ne faljunk, rágjuk meg jól az ételt és igyekezzünk élvezni az ízeket!

  • Mozogjunk rendszeresen!

A mozgás endorfin-termeléssel jár, aminek a fájdalomcsillapításban és feszültségoldásban is szerepe van. A rendszeres testmozgás tehát hathatósan segít a stressz kezelésében, ugyanakkor alappillére az energiaegyensúly hosszú távú megtartásának is, amivel elkerülhető a súlygyarapodás.

  • Igyunk eleget!

A megfelelő folyadékpótlással nem csak a túlzott táplálékbevitelt kerülhetjük el, de közérzetünkön és teljesítőképességünkön is javíthatunk vele, ami különösen jól jöhet a nehezebb időszakok átvészelésénél.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!