Facebook hozzászólás
119

Farsang utáni tisztítókúra

Ember legyen a talpán, aki a farsangi mulatságok idején nem eszi túl magát. Ha akkor nem figyeltünk a könnyebb étkezésre, lássuk mit lehet tenni utólag.

Ha nem tudunk lemondani a farsangkor hagyományos, a szervezetet többnyire megterhelő ételekről-italokról, ezek elkészítéséhez, illetve ezek mellé iktassunk be minél több, szennyeződéstől, vegyi mérgektől mentes bioterméket. S bár testünk szervei folyamatosan méregtelenítik a szervezetet, a kapacitásuk véges. A „nagyevős” – és -ivós – időszakok bizony megterhelik az emésztőrendszert. Utána jólesik egy kis pihentetés, kímélés.
A farsangi ételek és a böjt időszaka között akár nagy is lehet a kontraszt, de kevésbé terheljük meg a szervezetünket, ha sem a farsangi lakomázást, sem a méregtelenítést nem visszük túlzásba.

Fánksütéshez bioétolajat
is lehet használni. Ez a hazai termék – amelynek gyártója 2004-ben elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használati jogát – hideg sajtolású, vagyis előállításakor nem hevítik fel magas, 220 Celsius-fokra, mint a finomított étolajat, így az alapanyag napraforgó vitaminjai és ásványi anyagai átmentődnek a kész olajba.

További előnye, hogy nem tartalmaz semmiféle kémiai anyagot, az előállítás során ugyanis nem vetik alá kémiai ráhatásnak. Az E-, C-, B-, D-vitaminokban, telített és telítetlen zsírsavakban gazdag, koleszterinmentes étolaj alapanyagát, a napraforgót a gyártó legnagyobb részt a saját területén termeszti, terménytárolójában raktározza, és saját üzemében állítja elő, így a vetőmag földbe kerülésétől a késztermék előállításáig biztosított a szakszerű ökokezelés és -ellenőrzés. Az uniós biokövetelményeknek megfelelő, kellemes ízű hazai bioétolaj ízesített változatait saláták készítéséhez is használhatjuk.

Biolekvárral is tölthetjük a fánkot, és persze mellé is ilyet kínálhatunk: miért ne, ez is vegyszermentesen érlelt, gyümölcsből készített, tartósítószerek nélküli bio! A hazai ökogazdák keze alól többféle gyümölcslekvár – sárgabarack, szilva, meggy, áfonya, bodza, homoktövis és ezek keveréke – kerül a bioboltokba, -piacokra.   Igaz, a fánkkísérő többnyire sárgabarackíz, de nyugodtan kipróbálhatunk mást is, például vegyes gyümölcslekvárokat: a bodza-szilva különleges ízét például a bodza fanyar, valamint a szilva és a vegyes biovirágméz harmonikus összhangja, míg a homoktövis-szilváét az intenzív, mégis kellemesen savanykás homoktövisbogyó, a szilva és a nádcukor együttes karaktere adja. Ráadásul például a bodzatermés igen gazdag A-, B1-, B2-, B3- és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, foszforban, aminosavakban és fehérjékben, valamint a kiválasztást elősegítő és fájdalmat enyhítő cserzőanyagban, a homoktövis termése pedig karotint, B1-, B2- és E-vitamint tartalmaz, és van benne kalcium, magnézium és cink is.  
A biobor és a biogyümölcs-üdítők





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!