Mi köze a táncoló kecskének a kávéhoz?
A szeptember végi kávé világnapja sokak fantáziáját és kutatókedvét feltüzelte. Érdekes és furcsa dolgok kerültek elő a kávéról és a kávézásról. De mivel a kávé élvezete nem egy napra korlátozódik, a fekete ital szerelmesei számára – és talán nem csak nekik – így október közepén is szórakoztatók lehetnek ezek a minilegendák.
A tökéletes kávé megalkotása bizony bonyolult feladat, hiszen minden ember más aromákat és más pörkölést kedvel. A kávémarketinggel foglalkozó cégek ahhoz, hogy minden egyes kávéimádó személyes ízlését kielégíthessék, egyszerre törekednek az állandóságra és a folyamatos megújulásra.
Tudod-e, honnan származik ez a frissítő, amelyet oly nagy élvezettel iszol nap mint nap? A legenda szerint a valaha készült első csésze kávét egy etióp szerzetes alkotta meg, amikor útja során találkozott Káldi pásztorral és a kávécserje bogyóitól „táncoló” kecskéivel. Kíváncsivá tette őt a termést fogyasztó állatok és Káldi energikussága, így ő is kipróbálta a „csodaszert”, de a kávébabot porrá zúzva és forró vizet öntve rá. Az így született kávéitalt a szerzetesek „Isten ajándékaként” üdvözölték.
A kávé a velencei kikötőn keresztül érkezett meg Európába a 17. században. A nagyvárosokban futótűzként terjedő kávébirodalmak népszerű gyülekezőhelyekké váltak, később pedig a fontos intézményrendszerek kialakuládásának színterei lettek, mint például a Londoni Tőzsde megalakulásának helyet adó Garraways kávézó.
A kávécserjék az Egyenlítő körüli sávban, a Ráktérítő és a Baktérítő között teremnek, mivel a természeti körülmények itt a legmegfelelőbbek számukra. Ezt a sávot kávéövként is emlegetik, hiszen mindhárom kávétermő régió – a latin-amerikai, az afrikai/arábiai, valamint az ázsiai-óceániai – e területen helyezkedik el. A kávé, akárcsak a borszőlő, ízének nagy részét a régiók különleges természeti feltételeinek és a feldolgozás módjának köszönheti.
A latin-amerikai régióban termő kávé különlegessége, hogy főként nedves eljárással készül, míg az ázsiai-óceániai térségben inkább a félnedves eljárást részesítik előnyben. Az itt termett kávé jellegzetes, testes, fűszeres ízvilága a népek és kultúrájuk – így termesztési szokásaik – keveredésével alakult ki. A világ legegzotikusabb kávéi Afrika és Arábia térségéből származnak, ízüket könnyen fel lehet ismerni citrusos, bogyós gyümölcsös vagy éppen virágok illatára emlékeztető aromájukról.
Ma az eszpresszót tartják számon mint a legnépszerűbb kávét, holott alig több mint 100 éves a múltja. Az első presszókávéfőző gép kifejlesztése Luigi Bezzera, olasz üzletember nevéhez fűződik, aki 1901-ben megelégelte, hogy munkásai túl hosszú kávészüneteket tartanak. A kávéfőzés folyamatának felgyorsítására alkotta meg a gépet, így a dolgozók hamar visszatérhettek feladataikhoz. Innen ered a presszókávé elnevezés is, „expressz”, vagyis gyors kávé. A máig használatos automata kávéfőző első változatát – amely alkalmas a tökéletes eszpresszó lefőzésére – Ernesto Illy fejlesztette ki 1933-ban. Ez a kávé megfesti a nyelvet, krémes, és domináns ízekkel teli.
Minden másodpercben 16 ezer csésze kávét hörpintünk fel – és ez még csak egy a 17 meglepő tényből, amit a kávéról szedtünk össze!
Hozzászólás zárolva.