Miből tudhatod, hogy friss-e a zöldség, gyümölcs?
Sose vásároljunk nagyon kemény, sérült vagy ütődött, puha, repedt, kiszáradt héjú terméseket, főleg ha azt is szeretnénk, hogy a frissen vásárolt zöldséget, gyümölcsöt eltehessük néhány napra.
Íme néhány tipp és jó tanács, miből állapíthatjuk meg, hogy friss-e a kiválasztott termék, és hogyan tárolhatjuk néhány napig.
Zöldbab
Akkor friss, ha töréskor roppan a hüvelye. A gumis hüvelyűt ne vegyük meg!
Tárolás: nejlonzacskóban hűtőben egy hétig is friss marad.
Brokkoli
Sötétzöld, hamvas vagy halvány bordó lehet. A sárga brokkoli kerülendő.
Tárolás: hűtve, nejlonzacskóban 3–5 napig marad friss. Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg.
Káposzta
Friss, kemény tapintásút válasszunk, sötétzöld külső levelekkel.
Tárolás: nejlonban, hűtőben egy-két hétig friss marad.
Répa
Legjobb, ha közepes méretű, élénk színű, kemény, nem túl rücskös. A túl nagy, gumiszerű répa már nem friss.
Tárolás: nejlonzacskóban két hétig is eláll.
Karfiol
A kemény, tiszta, fehér virágú, friss zöld szárú karfiolt keressük. A mérete nem befolyásolja a minőségét.
Tárolás: nejlonzacskóban, hűtőben egy-két hétig friss marad. Csak közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni.
Zeller
Kerüljük a petyhüdt, megbarnult, levél nélküli zöldséget.
Tárolás: hintsük meg vízzel, és tegyük lyukacsos zacskóban a hűtőbe, ahol egy hétig friss marad.
Paradicsom
Legjobb a kemény, sima, a méretéhez képest nehéz paradicsom. A puha, színtelen, ragyás zöldséget ne vegyük meg! A növekedés közben kirepedt bőrű paradicsom fogyasztható, azonban minél előbb fel kell használni.
Tárolás: az érett paradicsom letakarás nélkül hűtőben három napig friss marad. A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve tároljuk.
Kukorica
A szépen kifejlett szemek, a zöld levelek garantálják a frissességet. Kerüljük a túl nagy, a sötétsárga, a szabálytalan szemű kukoricát, vagy amelyiknek rendetlenül nőttek a szemei.
Tárolás: a leveles csövek nejlonzacskóban hűtőben egy-két napig frissek maradnak.
Uborka
Kemény, formás, közepes nagyságúakat válasszunk. A túl nagy, fonnyadt zöldség kerülendő. Csak akkor fedjük be fóliával, ha már felvágtuk.
Tárolás: hűtőben két hétig áll el.
Fejes saláta
A hibátlan, kemény tapintású, üde zöld levelű példányokat keressük. Kerüljük a foltos, szakadozott levelű, méretükhöz képest túlsúlyos fejeket. Alaposan mossuk meg, mielőtt felhasználjuk!
Tárolás: vizes konyharuhába csomagolva hűtőben egy hétig is friss marad.
Zöldborsó
Zöld, roppanós szeműt válasszunk. A fonnyadt, nyomódott hüvelyűért nem érdemes pénzt adni.
Tárolás: a hűtőben négy napig eláll. Csak felhasználás előtt mossuk meg.
Burgonya
Kemény, sima, vékony bőrű fajtát válasszunk főtt krumplinak, salátának, a vastagabb héjú sütéshez kiváló. Sose vegyünk sérült, csírázásnak indult, zöldre színeződött szemeket.
Tárolás: száraz, hűvös, sötét helyen hónapokig is eltartható. Ne tegyük hűtőbe.
Vöröshagyma
Válasszuk a kemény, méretükhöz képest súlyos, hibátlan, szemeket. Ne vegyük meg, ha már hajt.
Tárolás: a vöröshagyma száraz, szellős, hűvös helyen egy hónapig is eláll.
Cukkini
A kicsi, fiatal, hibátlan cukkini a legjobb.
Tárolás: hűtőben 3–5 napig eláll. Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg.
Paprika
A kemény, fényes bőrű példányokat válasszuk. A fonnyadt, ütődött, esetleg rohadt lecsónak sem való.
Tárolás: hűtőben egy hétig is friss marad.
Hozzászólás zárolva.