Facebook hozzászólás
596

Miből tudhatod, hogy friss-e a zöldség, gyümölcs?

Sose vásároljunk nagyon kemény, sérült vagy ütődött, puha, repedt, kiszáradt héjú terméseket, főleg ha azt is szeretnénk, hogy a frissen vásárolt zöldséget, gyümölcsöt eltehessük néhány napra.

Íme néhány tipp és jó tanács, miből állapíthatjuk meg, hogy friss-e a kiválasztott termék, és hogyan tárolhatjuk néhány napig.

Zöldbab
Akkor friss, ha töréskor roppan a hüvelye. A gumis hüvelyűt ne vegyük meg!
Tárolás:
nejlonzacskóban hűtőben egy hétig is friss marad.

Brokkoli
Sötétzöld, hamvas vagy halvány bordó lehet. A sárga brokkoli kerülendő.
Tárolás
: hűtve, nejlonzacskóban 3–5 napig marad friss. Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg.

Káposzta
Friss, kemény tapintásút válasszunk, sötétzöld külső levelekkel.
Tárolás
: nejlonban, hűtőben egy-két hétig friss marad.

Répa
Legjobb, ha közepes méretű, élénk színű, kemény, nem túl rücskös. A túl nagy, gumiszerű répa már nem friss.
Tárolás
: nejlonzacskóban két hétig is eláll.

Karfiol
A kemény, tiszta, fehér virágú, friss zöld szárú karfiolt keressük. A mérete nem befolyásolja a minőségét.
Tárolás
: nejlonzacskóban, hűtőben egy-két hétig friss marad. Csak közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni.

Zeller
Kerüljük a petyhüdt, megbarnult, levél nélküli zöldséget.
Tárolás
: hintsük meg vízzel, és tegyük lyukacsos zacskóban a hűtőbe, ahol egy hétig friss marad.

Paradicsom
Legjobb a kemény, sima, a méretéhez képest nehéz paradicsom. A puha, színtelen, ragyás zöldséget ne vegyük meg! A növekedés közben kirepedt bőrű paradicsom fogyasztható, azonban minél előbb fel kell használni.
Tárolás
: az érett paradicsom letakarás nélkül hűtőben három napig friss marad. A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve tároljuk.

Kukorica
A szépen kifejlett szemek, a zöld levelek garantálják a frissességet. Kerüljük a túl nagy, a sötétsárga, a szabálytalan szemű kukoricát, vagy amelyiknek rendetlenül nőttek a szemei.
Tárolás
: a leveles csövek nejlonzacskóban hűtőben egy-két napig frissek maradnak.

Uborka
Kemény, formás, közepes nagyságúakat válasszunk. A túl nagy, fonnyadt zöldség kerülendő. Csak akkor fedjük be fóliával, ha már felvágtuk.
Tárolás
: hűtőben két hétig áll el.

Fejes saláta
A hibátlan, kemény tapintású, üde zöld levelű példányokat keressük. Kerüljük a foltos, szakadozott levelű, méretükhöz képest túlsúlyos fejeket. Alaposan mossuk meg, mielőtt felhasználjuk!
Tárolás
: vizes konyharuhába csomagolva hűtőben egy hétig is friss marad.

Zöldborsó
Zöld, roppanós szeműt válasszunk. A fonnyadt, nyomódott hüvelyűért nem érdemes pénzt adni.
Tárolás
: a hűtőben négy napig eláll. Csak felhasználás előtt mossuk meg.

Burgonya
Kemény, sima, vékony bőrű fajtát válasszunk főtt krumplinak, salátának, a vastagabb héjú sütéshez kiváló. Sose vegyünk sérült, csírázásnak indult, zöldre színeződött szemeket.
Tárolás
: száraz, hűvös, sötét helyen hónapokig is eltartható. Ne tegyük hűtőbe.

Vöröshagyma
Válasszuk a kemény, méretükhöz képest súlyos, hibátlan, szemeket. Ne vegyük meg, ha már hajt.
Tárolás
: a vöröshagyma száraz, szellős, hűvös helyen egy hónapig is eláll.

Cukkini
A kicsi, fiatal, hibátlan cukkini a legjobb.
Tárolás
: hűtőben 3–5 napig eláll. Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg.

Paprika
A kemény, fényes bőrű példányokat válasszuk. A fonnyadt, ütődött, esetleg rohadt lecsónak sem való.
Tárolás
: hűtőben egy hétig is friss marad.

Ellenségek a kosárban
Zöldség és gyümölcs – némelyik bizony nem viseli el mások társaságát: hamar megpenészedik, összeaszalódik, elszíneződik.
Ananász: erős illóolajokat tartalmaz. Az eper hamar megpuhul mellette, a burgonya csírázását ellenben megakadályozza.
Paradicsom: nem szereti a hűtőszekrényben az uborka közelségét.
Hagyma: ellensége a káposzta, a póréhagyma és a retek.
Fejes saláta: hamar megrohasztja a zellert.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!