Facebook hozzászólás
365

Ismerd meg te is az eper jótékony hatásait

Lassan, de biztosan már kapható a magyar eper a piacokon és boltokban. Ennek a különleges gyümölcsnek több jótékony hatása van a szervezetünkre, és az egészünkre, mint az gondolnád. Mutatjuk is őket.

Az eper egy sokoldalú gyümölcs. Ehetjük szinte egész évben, de szezonja igazából májustól – júliusig van. A hidegebb évszakokban fagyasztva / kiengedve fogyaszthatjuk. Készíthetjünk belőle krémlevest, turmixot, de ehetjük magában, és a sütemények is mennyeiek vele. És az eperlekvárról még nem is beszéltünk.

Az eper egy igazán népszerű gyümölcs, ami nem mellesleg számtalan egészségügyi előnnyel is bír. Íme egy lista ezekről:

Az eper erősíti az immunrendszert

Ez a finom gyümölcs szuper C-vitamin forrás. A legtöbb ember keveset fogyaszt a természetes C-vitaminból, az eperben pedig ebből bőven van. Egy adag eper kb 51 mg C-vitamint tartalmaz, ez pedig egy felnőtt ember napi szükségletének a fele.

Kiváló anitoxidáns, segít legyőzni a rákot

Az eper a C-vitamin tartalmanak köszönhetően egy csodás anitoxidáns. Az antioxidáns leköti a szabad gyökököket, mielőtt azok elrákosodnának, így megelőzés gyanánt érdemes gyakran epret enni. Ez a gyümölcs biztosítja a stabil immunrendszert, ami a betegségek ellen vívott harcban is nagyon jól jön.

Az eper egy igazán népszerű gyümölcs, ami nem mellesleg számtalan egészségügyi előnnyel is bír. (Foto: Pexels.com)
Segít a koleszterinszintet stabilan tartani

 

A szívbetegségek (és ezzel együtt a szívinfarktus) egyik leggyakoribb okozója a magas koleszterinszint. Az eper képes felvenni a harcot a rossz koleszterinnel. Ez a gyümölcs serkenteni tudja az artériák kitisztításáért felelős lipoproteinek munkáját, ezáltal csökkenti az elzáródások kockázatát. Ez a gyümölcs ezen felül gyulladáscsökkentő is, ami szintén jó a szívnek.

Tökéletes rostforrás

Ahhoz, hogy az emésztésünk rendben legyen fontos, hogy elég rostot juttassunk be a szervezetünkbe. Adagonként 2 gramm rosttal látja el a szervezetet. A rost hiánya székrekedést okoz, és ez bélgyulladáshoz vezethet. A piros gyümölcs abban is segít a szervezetnek, hogy a II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek lassítja a cukrok véráramba kerülését.

Védi az agyunkat is

Az eper kedvező hatásait vizsgáló kutatások legújabb területei közé tartoznak az öregedéssel kapcsolatos vizsgálatok. A kutatók szerint az eper védi az agyat az oxidatív stressztől, és korlátozza az időskori agyműködés csökkenését.

Ezt is olvasd el:


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!