Facebook hozzászólás
935

Rizses desszertek, édességek

Manapság gyorsan elkészíthető és sokféle recept alapja a rizs. Nem csak köretként, hanem édességnek, desszertnek is kitűnő. Néhány tippünk. Jó étvágyat kívánunk!

Duplán gyümölcsös rizs

Hozzávalók: 15 dkg gyümölcsös desszertrizs, kb. 5 dl tej, csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 2-3 dkg vaj, 2-3 evőkanál cukor, 50 dkg friss gyümölcs (de a fagyasztott vagy konzerv is jó), 3 dl tejszín; a díszítéshez 2 dl tejszín.

Elkészítése: Egy lábasban 2 deci vizet, egy másikban pedig a tejet forraljuk fel. A rizst a vízbe szórjuk, és addig főzzük, amíg a folyadékot mind magába szívja. Közben többször megkeverjük. Végül a tejet is ráöntjük. Kissé megsózzuk, a vaníliás cukorral ízesítjük, és a vajat is hozzáadjuk. Kis lángon 8-10 percig forraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, a cukrot belekeverjük, és szorosan lefödve hagyjuk kihűlni. gy a rizs saját gőzében puhul meg. A friss gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, ha kell, kimagozzuk és földaraboljuk. A fagyasztott gyümölcsöt fölengedjük (a konzerv levét lecsöpögtetjük). A tejszínt kemény habbá verjük, lazán a kihűlt rizsbe keverjük. Egy mély tálat langyos vízzel kiöblítünk, és a rizst a gyümölccsel rétegezve beletöltjük. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, fél napig dermesztjük, végül tálra borítva tálaljuk. A tetejét tejszínhabbal díszítjük.

Csokoládés-mazsolás rizsfelfújt

Hozzávalók: 20 dkg desszertrizs, 4 dl tej, só, 15 dkg porcukor, 6 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 5 dkg mazsola, 1 citrom lereszelt héja; a tepsi kikenéséhez margarin, zsemlemorzsa; a tálaláshoz kész vaníliaöntet.

Elkészítése: A rizst lábasba töltjük. Annyi (kb. 2 dl) forrásban levő vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és kevergetve főzzük. Közben a tejet fölforraljuk. Amikor a rizs a vizet elfőtte, a tejet ráöntjük, kissé megsózzuk, 1 evőkanál cukorral ízesítjük, majd lefödve, kis lángon puhára pároljuk és hagyjuk kihűlni. Közben a margarint a maradék cukorral, a vaníliás cukorral meg a tojások sárgájával habosra keverjük. Utána a rizst és a megmosott mazsolát hozzáadjuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk. A masszát kikent, morzsával megszórt tepsibe töltjük, és közepes lángon kb. 40 percig, tűpróbáig sütjük. Kockákra vágva, vaníliaöntettel körüllocsolva tálaljuk.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!