Facebook hozzászólás
576

Itt a titok: ettől lesz pergős a rizs

Még a leggyakorlottabb háziasszonyokon is kifog a rizsfőzés. Ahhoz, hogy a legjobb végeredményt érjük el, csak néhány pontot kell betartani. Mutatjuk.

Veled is gyakran előfordul, hogy akárhogy főzöd a rizs a főzőedményben összetapad, és ragacsossá válik? Persze ezzel sincs baj, aki így szereti, de ahhoz, hogy a rizs pergős legyen érdemes néhány trükköt bevetni.

Íme a hozzávalók

  • 1 kilogramm rizs
  • 1.8 liter forróvíz
  • 1 vöröshagyma
  • 50 milliliter olaj
  • 2 teáskanál só

Elkészítés

A pergős rizs elkészítésének alapja a pirítás, de előtte érdemes átmosni a rizst és hagyni kell megszáradni. Ha vizes, akkor nem tudod megpirítani.

A rizs akkor van kész, amikor már kifehéredett.

Ezután forró vízzel öntsük fel a lepirított rizst. 1 pohár rizsre, mindig dupla annyi víz menjen (tehát 2 pohár). A forró víz miatt azonnal forrni kezd. Fedjük le és kis lángos főzzük tovább egészen addig, amíg eltűnik a felületéről a víz. Ekkor le kell zárni, de az a fontos, hogy a fedőt ne vegyük le a rizsről. Érdemes legalább 20 percig még a fedő alatt tartani, és csak utána megkeverni. Főzés közben kerüljön a kevergetést, ettől áll ugyanis össze a rizs, és nem lesz pergős, könnyen adagolható.

Miután elkészült bátran ízesíthetjük sóval, borssal, vagy más kedvünkre való fűszerekkel.

A pergős rizs sokak kedvence (Foto: Pexels.com)
És miért jó minél több rizst fogyasztani?

A rizs 76 százaléka keményítő – amilóz és amilopektin – formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz, továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium. Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vizenyőképződés esetén különösen hasznos fogyasztása. Növényi rostjai serkentik a bélműködést. Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, akárcsak a belőle készült rizsliszttel készült ételeket. Különösen a barnarizs korpája gazdag B1- és B2-vitaminban.

A fehér rizst szárazon két-három évig lehet tárolni. Megfőzve a hűtőben négy napig marad friss. A barna rizs sokkal érzékenyebb, itt mindig figyeljük a csomagoláson feltüntetett eltarthatóságot.

forrás: Házipatika

Ezt is olvasd el:


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!