Facebook hozzászólás
394

Így készül Borbás Marcsi Márton-napi libasültje

Sokan tartanak tőle, hogy nem tudják otthoni körülmények között elkészíteni a Márton-napi fogást, pedig egyáltalán nem igényel nagy konyhai rutint. Borbás Marcsi megoszt néhány hasznos tanácsot, hogy még finomabb legyen a liba.

Ha november, akkor Márton-nap, ami egyet jelent a libavacsorával. Sokan tartanak tőle, hogy nem tudják otthoni körülmények között elkészíteni ezt a tipikus őszi fogást, pedig egyáltalán nem igényel nagy konyhai rutint. Borbás Marcsi szakácskönyve ennek bebizonyítására ismét megnyílt a Dunán és néhány praktikus tanáccsal látta el a nézőket.

Pecsenye helyett hízott libát válasszunk, aminek vastag zsírrétege van. Irdaláskor csak a zsírig vágjuk be, így szaftos marad a hús. Bánjunk óvatosan az ízesítéssel, hiszen a libahúsnak önmagában jellegzetes íze van, amit elveszíthet, ha túl bőkezűen bánunk a fűszerekkel. Alaposan sózhatunk, és némi kakukkfüvet és majoránnát is használhatunk. Sütés közben almát vagy gesztenyét érdemes a hús mellé tenni, mindkettő jól áll a libának

– kezdte a műsor házigazdája, Borbás Marcsi, aki hozzátette, hogy a Márton-napi libát magasfalú kerámiaedényben, lassú tűzön, sütőben vagy kemencében készítsük, fedő alatt.

Márton-napi liba
Borbás Marcsi Márton-napi libát készít.

A liba mellét és combját a bevagdosás után hússal lefelé helyezi a tepsibe, majd egy kis vízzel felönti, így először megfő a hús, és csak azután pirul meg a bőr a tetején, hogy a víz elpárolgott és a fedőt eltávolítottuk róla. Zsiradékként libazsírt javasol, amelyet bőségesen rápúpoz a húsra – később ez pecsenyezsírként, friss kenyérre kenve is elfogyasztható.

A liba lakomához különleges köret dukál: az ország háziasszonya káposztás sztrapacskával kínálja. Mangalica szalonnán pirít le hozzá hagymát, majd átmosás nélkül adja hozzá a savanyúkáposztát, ami akkor készült el, ha színe szalmasárgára vált – ezt keveri majd hozzá a sztrapacskához, amelynek receptjét Segal Viktor gasztronómiai tanácsadótól kapta meg.

Borbás Marcsi figyelmeztet, ezt az ételt érdemes mindig frissen tálalni, ugyanis a liba sütés után közvetlenül nyújtja a legínycsiklandóbb látványt. Ha kihűl, akkor szürkés színe lesz, de természetesen ez nem változtat az ízélményen. A teljes recept és az ételek elkészítési módja elérhető a linkre kattintva.

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!