A legegyszerűbb és legfinomabb almás receptek
Az alma a legnagyszerűbb gyümölcs: ízletes, zamatos és szinte minden bajra jó. Ráadásul télire is elrakható, bár mindenképpen csak a teljesen épeket tároljuk. A benne található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, ballasztanyagok igen jótékonyan hatnak a szervezetre. Bélfertőtlenítő: elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a gyulladást. Receptjeink alapján süssünk-főzzünk finomakat. A siker nem marad el.
Hasmenés elleni is szer: a reszelt almát kicsit állni hagyjuk, hogy megbarnuljon, és úgy fogyasztjuk. Immunerősítő: erősíti a szervezet ellenálló képességét.
Általános erősítő: sok benne a C-vitamin és a vas. Koleszterin-szabályozó: segít leépíteni a „rossz” koleszterint, és javítja a „jó” termelődését. Mindennap együnk meg 1-2 almát, csomagoljuk iskolás gyermekeink tízóraijához is! A többiből pedig receptjeink alapján süssünk-főzzünk finomakat. A siker nem marad el.
Almás falatok
Rendezzünk tányérra néhány szelet sajtot (rokfort, camambert, chedar). Tegyünk közé néhány szem szőlőt, dióbelet és almaszeletet. Nemcsak egészséges csipegetnivaló, hanem így együtt, fenséges eledel! Gyors nyalánkság
Vágjunk félbe néhány almát, magházukat vájjuk ki. A mélyedésbe szórjunk fahéjat, kevés mézet, és takarjuk be durvára vágott dióval. Süssük át a mikróban. Gyors és nagyon finom édesség.
Szárított alma
Friss és szárított almát az ember már a kőkorszak óta fogyaszt, s különösen népszerű volt ez az eledel az ókori Egyiptomban a Kr. e. 12. században. A gyümölcs eltarthatóságát nagyra becsülő szerzetesek az első haszonnövények egyikeként almafákat ültettek az Újvilágban.
A szárítás vagy aszalás a gyümölcstartósítás egyik legősibb módja. A középkori háziasszonyok felfűzött almaszeleteket lógattak le a gerendákról. Ma a karikákat égő kénnel füstölik, nehogy megbarnuljanak, majd fémrácsra helyezve aszalják őket a napon. A nedvességtartalom csökkenésével fokozatosan feldúsul bennük a gyümölcscukor; a sportolók is azért szeretik a szárított almát, mert a benne levő szénhidrát gyorsan átalakul energiává – igaz, a szárított szeletek hatszor annyi energiát tartalmaznak, mint ugyanannyi friss gyümölcs. A puha, bőrszerűvé aszalódott almaszeletekben – egyes vidékeken ezeket bagolytüdőnek nevezik – sok rost és némi vas is található, a friss alma C-vitamin-tartalma azonban a szárítás során teljesen elvész.
Aszalt alma télire
Almaaszalásra a nem teljesen hibátlan, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk. A lényeg, hogy azonos fajtájú és érettségű almákat használjunk az egy alkalommal való feldolgozásra, hogy egyszerre száradjanak.
Hozzászólás zárolva.