Rácsos tészta, ahogy anyáink sütötték
Sütötte ezt már anyánk is, nagyanyánk is, annyira alapmű, hogy szinte kötelező megtanulni. Mutatós, szapora, és gyorsan is fogy. Merthogy igen finom…
Hozzávalók
25 deka finomliszt
17 deka margarin
13 deka cukor
13 deka darált dió
1 egész tojás és 1 tojás sárgája
csipetnyi só
késhegynyi őrölt fahéj
lekvár a töltéséhez
Elkészítése
A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a cukorral, a darált dióval, a sóval, fahéjjal és az egész tojással. Annyi vizet dolgozunk bele, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Cipóvá formázzuk, és folpackba csomagolva legalább fél napra hideg helyre tesszük.
Sütés előtt a sütőt 200 fokra bemelegítjük.
A tészta felét közepes tepsi nagyságú (20×40) lappá nyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, majd lekvárral gazdagon megkenjük. A visszamaradt tésztából kisujjnyi rudakat sodrunk, és rács alakban a lekváros félre fektetjük. A rácsot a tojás sárgájával megkenjük, majd a tésztát a sütőben végig erős hőfokon addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Ha kihűlt, felszeleteljük, és porcukorral meghintjük.
Tipp: Baracklekvárral alegfinomabb, de ízlés (és kamra) szerint lehet más gyümölcslekvárral is készíteni.
Hozzászólás zárolva.