Facebook hozzászólás
709

Itt az eperszezon! Ezt az epres finomságot süsd meg idén!

Te is vártad már, hogy ellepjék a piacot és a boltok polcait az eprek? Ha igen, akkor van egy jó hírünk. Itt egy finom proteindús, egészséges ételkülönlegesség az eperszezon idejére.

Itt a tavasz, meg is érkezett az eperszezon. Végre újra a friss, magyar szamócát fogyaszthatjuk. Sokan belemártják a porcukorba az eperszemeket, de számos ínycsiklandozó édesség összetevője is ez az ízletes gyümölcs. Ma már azonban nem feltétlenül kell egy édességnek, desszertnek cukrosnak, egészségtelennek lenni. Például a nagy mennyiségű tojásfehérjét, 0% zsírt és 0% szénhidrátot tartalmazó ToTu tejtermék alternatívákkal remek, egyszerűen elkészíthető, proteindús epres desszertkrémeket, palacsinta-töltelékeket, shakeket készíthetünk, melyeket a diétázók, paleosok is bátran fogyaszthatnak.

Valóban egyre több szamócás ToTu-s recept, finomság születik mostanában a földieper szezonban. Azonban az egyszerűbb ötletek mellett olyan cukrászati csodák is születnek, mint a paleo receptjeiről híres Szabó Anita epres ToTu-tortája. Ezekhez az egészséges finomságokhoz már szükséges egy kis konyhai rutin, de a végeredmény, és annak sikere szerintem minden fáradságot megér

– mondta Dr. Németh Csaba, aki a ToTu termékek fejlesztésével foglalkozik.

Jöjjön egy igazán nagyszerű torta az eperszezon beindításaként!

Az eperszezon nem is kezdődhetne mással, mint egy finom tortával (Foto: ToTu)

ToTu-s eper torta (paleo)

Hozzávalók:

a tésztához:
  • 3 tojás
  • 3 dkg eritrit
  • 6 dkg mandula
az epres ropogós réteghez:
  • 6 dkg paleo étcsokoládé
  • 3 dkg mandulakrém (vagy más magkrém)
  • 1 dkg liofilizált eper
  • 1 dkg puffasztott amaránt
az eper habhoz:
  • 12,5 dkg eperpüré
  • fél dkg zselatin
  • 2,5 dkg eritrit
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg tojásfehérje
  • 10 dkg kemény kókuszjoghurt
a fehér réteghez:
  • 25 dkg ToTu
  • 2,5 dl kókuszjoghurt
  • 1,5 citrom reszelt héja és leve
  • 5 dkg eritritol
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 7 gramm por zselatin
  • 1/2 dl víz
  • 20 dkg eper
a rózsaszín bevonóhoz:
  • 5 dkg átszitált kókusztejpor
  • 5 dkg kakaóvaj
  • 2 dl kókuszkrém
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 5 gramm zselatin
  • ízlés szerint édesítő
  • 5 gramm liofilizált málna-, eper-, sárkánygyümölcs- vagy céklapor
a csokiköpenyhez:
  • 6 dkg paleo étcsokoládé
  • transzferfólia (lehet minta nélküli is)
a díszítéshez:
  • eper
  • evőkanálnyi olvasztott csokoládé
  • árvácska

Az elkészítési útmutató

Az eper habhoz a gyümölcspürét a zselatinnal forrásig melegítjük. Ha feloldódott a zselatin, a tűzről levéve kihűtjük. Fontos, hogy ne maradjon meleg! A joghurtot a fagyasztóba tesszük, annyi időre, amíg a tojáshabot készítjük. Az édesítőt a vízzel 120 fokosra melegítjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval félkemény habbá verjük, közben óvatosan hozzácsorgatjuk a forró szirupot. Kemény habbá verjük. Két részletben a lekvárhoz forgatjuk. A behűtött joghurtot laza habbá verjük, és szintén két részletben a tojáshabos keverékhez forgatjuk. 20 cm-es szilikon vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük, és kifagyasztjuk.

A piskótához a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a sárgáját is, majd hozzáforgatjuk az édesítőanyaggal elkevert darált mandulát, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros lemezre 25 cm-es tortalapot kenünk. 175 fokra előmelegített sütőben 14 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve kihűtjük. 24 cm-es tortalapot szúrunk ki belőle. Az epres ropogóshoz a csokit és a magkrémet vízgőz fölött összeolvasztjuk. A gőzről levéve hozzákeverjük a puffasztott amarántot és a liofilizált eper darabokat. A piskótára kenjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.

A bevonó és az emberhab elkészítése

A kókuszjoghurtot kemény habbá verjük. A zselatint a vízben kis lángon feloldjuk. A túrót a citrom héjával és levével, a vaníliával valamint az édesítő anyaggal turmixgépben vagy késes aprítóban sima, egynemű krémmé dolgozzuk. Hozzákeverjük a feloldott zselatint. Hozzáforgatjuk a keményre felvert joghurtot, végül az apró kockára vágott epret is. A csokival lekent piskóta köré sütőpapírral, vagy vax fóliával az oldalán bélelt tortakarikát teszünk. Rásimítjuk a krémet. Annyi időre, amíg a krém megdermed, hűtőbe tesszük.

A rózsaszín bevonót csak akkor kell elkészíteni, ha az eperhab már teljesen kifagyott, illetve a fehér réteg is megkötött. A dolgunk annyi vele, hogy valamennyi hozzávalóját közepes lángon összemelegítjük. Majdnem teljesen kihűtjük (32-33 fokosra). Akkor jó, ha még folyós, de már csak épphogy langyos. Végül a pohárra állított, teljesen kifagyott eperhab tetejére öntjük. Gyorsan, határozottan kell vele dolgozni. Elsimítjuk. A fehér réteg közepére helyezzük. A csokiköpenyhez a csokoládét temperáljuk. A csoki kétharmadát 45 fokosra melegítjük. Hozzákeverjük a maradék egyharmadot. 27 fokosra hűtjük, majd 31 fokosra melegítjük ismét. A méretre vágott transzferfóliára simítjuk. Amikor már majdnem megdermedt, de még nem merev, a torta köré simítjuk. Megvárjuk, amíg teljesen megdermed a csoki. Eltávolítjuk a fóliát.

Félbevágott eperszemeket teszünk a torta szélére. A tetejét eperrel, ehető virággal, maradék temperált csokival díszítjük.

Végül hagyjuk a süteményt kiengedni. A maradék bevonót lefagyasztva egy másik süteménynél újra felhasználhatjuk akár bevonáshoz, akár felvert kókuszjoghurtot hozzákeverve inzert rétegként.

Még több recept az eperszezon időszakára:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!