Mini mákos rétes
Csak megjelenésében tér el a klasszikus mákos rétestől, ujjnyi darabokban talán jobban is fogyasztható, mint a hagyományos, nagy szeletek. A citromhéj és az alma pikáns ízt ad neki, a lekvár pedig biztosítja, hogy a töltelék ne legyen száraz, ha az alma ehhez nem lenne elég.
Hozzávalók nagyjából 50 darabhoz:
1 csomag réteslap
30 dkg darált mák
3-4 dl tej
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1-2 db alma
2-3 evőkanál baracklekvár
10 dkg mazsola
1 dl olaj
Elkészítés:
3 dl tejet felforralunk a cukorral, beleszórjuk a mákot, sűrűsödésig főzzük. Ízesítjük citromhéjjal, mazsolával, belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a lekvárt is. A friss réteslapokat széthajtjuk, kettőt-kettőt egymásra fektetünk, közüket meglangyosított olajjal vékonyan megkenjük. A dupla lapokat négyujjnyi négyzetekre vágjuk, mindegyikre máktölteléket halmozunk. Először a tészta négyzetek két szélét hajtjuk be, majd felgöngyöljük a csomagocskákat. Megolajozott tepsire fektetjük őket, tetejüket is lekenjük olajjal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
Hozzászólás zárolva.