Intelligens citromkrémes sütemény
Ez a desszert keveréke a habkönnyű piskótának és a citromkrémnek. Ellenállhatatlanul könnyed, citromos, langyosan a legfinomabb, és kb. 5 perc, míg összeállítod – egyszóval ideális desszert. Aranybarna a teteje, felül piskótaszerűvé válik a kész tészta, alul pedig fantasztikusan finom citromkrém vár ránk.
Hozzávalók:
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 nagy citrom héja
1 dl citromlé
3 tojás
5 dkg liszt
2,5 dl tej
Elkészítés:
A tojások habját keményre verjük, félretesszük. A vajat alaposan elkeverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citromlevet és a tejet, végül a lisztet is. Összekeverjük a felvert tojáshabbal. Használjunk fa spatulát. Vajazzunk ki egy magas, nem túl nagy szuflé formát (a képen látható jénai edény kicsit nagy volt ehhez a mennyiséghez, és különben is, legközelebb megduplázom az adagot), öntsük bele a masszát, majd a formát állítsuk egy forró vízzel teli edénybe úgy, hogy a víz a forma feléig ér. Süssük 180 fokon 45-50 percig.
Mivel a desszert vendégségben készült, nem akartam sok macerát, ezért hagyományos módon, vízfürdő nélkül sütöttem meg, kb. 20 perc alatt aranybarna lett a teteje, az állaga pedig tökéletes. A fotón nem látszik, de felül piskótaszerűvé válik a kész cucc, alul pedig fantasztikusan finom citromkrém vár ránk.
Hozzászólás zárolva.