Facebook hozzászólás
443

Sárgabarackos pite

Ellenállhatatlan, könnyű, krémes, a választott gyümölcsökhöz mérten édes vagy savanykás, egyszóval brutálisan jó nyári süti. Nem utolsó sorban gyönyörű is.

Sárgabarackos túrós pite, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
10 dkg hűvös vaj
10 dkg átszitált porcukor
2 egész tojás
egy csipet só

hozzávalók a mandulakrémhez, úri nevén frangipane-hoz:

15 dkg darált mandula
7 dkg porcukor (kóstoljuk meg a kész krémet, ha nem találjuk elég édesnek, adjunk még hozzá cukrot)
13 dkg vaj
1 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat (ha nincs, hát elmaradhat)

50 dkg gyümölcs, amilyet szeretünk

Elkészítés:

A lisztet, sót és a porcukrot tálba öntöttem, közepére mélyedést nyomtam, belekockáztam a vajat, majd szépen elkezdtem összemorzsolni a matériát. Igyekezzünk, mert ennek a tésztának az tesz jót, ha minden viszonylag hűvös marad benne. Amikor a tészta már morzsalékos, ekkor jöhet hozzá a két tojás. Elképzelhető, hogy kell még lisztet adagolnunk hozzá, hogy ne legyen nagyon krémes, ez lisztfüggő. Ha a tészta összeállt, ne dédelgessük a kezünkben, hanem csomagoljuk folpackba, aztán mehet a hűtőbe legalább egy órára, de inkább többre, hogy a vaj jól visszadermedjen. Az enyém – mivel baromi ragacsos volt – egy egész éjszakát időzött a hűvösön, nem bántódott meg miatta.

A hideg tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, jó vékonyra, majd egy 26 cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformát kibéleltem vele. Maradt még tészta, szerintem épp elég lesz majd három darab egyszemélyes tortácskára mondjuk holnap. A hűtőben várnak a sorsukra.

A tésztát alaposan megszúrkáltam, sütőpapírt terítettem rá, néhány marék száraz babot szórtam rá, és 180 fokon 15 percig sütöttem. Ekkor eltávolítottam a papírt és a babot, visszatettem még öt percre. Ez pont elég volt ahhoz, hogy a krémet elkészítsem.

A vajat a cukorral habosra kevertem, beletettem a két tojást, azzal is kevertem, végül a darált mandula és a vanília érkezett bele. A krémet villámgyorsan rákentem a tésztára, rápakoltam a gyümölcsöket (ezeket magozzuk ki, daraboljuk fel előre), és visszatettem még 20 percre a sütőbe a süteményt.

Málnás túrós lepény – egy falat nyár
Nyári gyümölcsdömping közepén kötelezővé tenném ennek a receptnek a kipróbálását, de ha valaki ősszel, vagy télen talál rá, annak sem kell elkeserednie, hiszen fagyasztott málnával, esetleg áfonyával, ribizlivel ugyanolyan finommá varázsolhatjuk.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!