Kölessel töltött karalábé
A töltött karalábé igazi tavaszi ínyencség, vegyünk hozzá friss, nem fás, üde zöld karalábékat. Aztán töltsük meg egészséges hozzávalókkal!
Hozzávalók:
3 nagy karalábé
1.5 bögre főtt köles
1 bögre zabpehely
1 kisebb sárgarépa
1/2 kaliforniai paprika
1 hagyma/ 1 csokor zöldhagyma/ 1/2 póréhagyma
3-4 gerezd fokhagyma /1 kiskanál fokhagymapor
1 fél cukkini (el is maradhat)
Fűszerek: kömény, friss vagy szárított kapor, kurkuma, 1 mokkáskanál füstölt paprika, amit szeretünk
só ízlés szerint
1 evőkanál inaktív étkezési élesztő
1 dl vagy kevesebb étolaj (amelyik fajtát szeretjük)
Vegetáriánusoknak 1 tojás, vegánoknak 1-2 lentojás vagy keményítő alapú tojáspótló
Elkészítés
1/2 bögre kölest főzzünk meg gurulósra. (kb. két és félszeres mennyiségű vízben). A köles a karalábéba töltve még puhulni fog. Hűtsük ki.
Kaparjuk ki a karalábék belsejét, fújjuk be kevés olajjal az üreget. A kikapart karalábé darabokat vagdaljuk kisebb kockákra.
Áztassuk be a zabpelyhet forró vízbe, 30 percre.
Reszeljük és daraboljuk össze a zöldségeket.
A töltelék elkészítése: Pirítsuk meg a hagymákat, dobjuk hozzá a zöldségeket, de csak egy picit pároljuk meg őket, hogy kicsit összeessenek, hiszen a karalábéban még tovább fognak puhulni. Fűszerezzük, sózzuk. Hűtsük ki egy kicsit. A töltelékhez keverjük hozzá a főtt kölest. Tegyük hozzá a tojást vagy a növényi tojásokat. Keverjük alaposan össze.
A zabtejszín elkészítése: A beáztatott zabpelyhet szűrjük le. Tegyük a turmixba és öntsük fel 3-4 dl-nyi vízzel, adjuk hozzá az étolajat. Sózzuk, adjunk hozzá 1 kávéskanál friss vagy szárított kaport. Turmixoljuk simára. Kicsit hígabb legyen, mint a tejfel, mert a sütéskor még tovább sűrűsödik.
Töltsük meg a karalábékat az elkészült zöldséges kölessel. A tepsink aljába öntsük bele a zabtejszínt, keverjük bele az aprózott karalábé darabokat. Állítsuk rá a megtöltött karalábékat. A tepsit fedjük le fóliával. 180 fokos sütőben mi 50 percig sütöttük, de szúrjunk bele egy villát, győződjünk meg róla, hogy a karalábé megpuhult.
Hozzászólás zárolva.