Facebook hozzászólás
653

Gyümölcsös galette

A franciák nagy mágusok, tudom én ezt régen. Mintha nem lenne elég nekik Provence, a csodás boraik, az olajfa ligeteik, a tengerpartjuk, Párizsuk, a macaronjaik, a sajtjaik, a parfümjeik, de még a galette is…

Gyümölcsös galette, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók 2 főre:

12 dkg liszt
1/2 tk cukor

6 dkg vaj
1 tojás

Töltelék:

ehhez a tészta mennyiséghez 25 dkg gyümölcs- őszibarack vékony szeletekre
vágva, szilva felaprítva
1-1 tekintélyes csipet fahéj, őrölt gyömbér, szegfűszeg,
1 teáskanál cukor
1 dkg vaj

Elkészítés:

A tésztát robotgéppel állítottam össze: a lisztet és a cukrot beletettem a késes aprítóba, hozzáadtam a felkockázott hideg vajat, majd a gépet néhányszor elindítva összekevertettem az anyagokat. Hozzáadtam a tojást és a csipet sót, elindítottam még néhány másodpercre a gépet, és a tészta készen is volt. Folpackba csomagolva fél órát pihent a hűtőben.
Amikor lehűlt, lisztezett deszkán egy milliméter vastag kört nyújtottam belőle, a szélén néhány centis sávot szabadon hagyva rápakoltam a gyümölcsdarabokat. Megszórtam őket egy kevés cukorral (illetve esetünkben Canderellel), a fűszerekkel, dobtam rá 2-3 darabka vajat, majd a tészta üresen maradt részét csinosan felhajtogattam a gyümölcsökre. Ezután 200 fokon 20 percig sütöttem a süteményt.

Sült rizs csicseriborsóval és spenóttal
Időnként meglepődöm, hogy hihetetlenül egyszerű hozzávalók társításával milyen remek ételek varázsolhatók a tányérba. Így jártam most is, amikor szembe jött velem egy recept, azt mondja: csicseri, rizs és spenót. Hm. Kicsit variáltam rajta, kipróbáltam beleszerettem.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!