Citromkrémes muffin
A citromkrémmel (lemond curddel) megbolondított muffin isteni! Édes is, savanykás is, az ember elájul a gyönyörűségtől, amikor kóstolja.
Hozzávalók 12 db-hoz:
Cupcake:
10 dkg vaj
1 bögre liszt (3/4 tk. tönköly, 1/4 durum)
3 tojás
3/4 bögre cukornak megfelelő édesítőszer (negyedannyi)
2 bio citrom
6 g sütőpor
1-1,5 dl tej
1/2 vaníliarúd (2 tasak vaníliás cukorral helyettesíthető)
Lemon curd és tojáshab:
10 dkg vaj
3 egész tojás + 2 fehérje
10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (itt is negyedannyit használtam)
3 db bio citrom
15 dkg nyírfaporcukor
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A cupcake-hez a puha vajat az édesítővel habosra keverem, majd hozzáadom a tojást, a citrom lereszelt héját és levét és a többi ízesítőt is. Végül a sütőporral elkevert lisztet is, valamint annyi tejet, hogy keverhető legyen a tészta.
Jó sűrű tésztát kell kapnunk, a 12 db-os muffin sütőt kibélelem a papírkosarakkal, majd elosztom benne a tésztán és kb 20 perc alatt készre sütöm. A kikapcsolt sütőben hagyom, míg kihűl.
A citromkrémhez a citromok héját lereszelem, a levét kinyomom, a tojásokat felütöm, elkeverem. A vajat az édesítővel vízgőz felett felolvasztom, majd hozzáadom a citromok levét és héját folyamatosan keverem, majd lassan hozzácsurgatom a tojást és kevergetem, amíg elkezd besűrűsödni. Amikor krémes állagú lett félreteszem, hagyom, hogy egy kicsit hűljön. A tojásfehérjét a nyírfacukorral kemény habbá verem, majd habzsákba töltöm és sütőben 200 fokon pár perc alatt aranybarnára sütöm. Végül a karikák középere egy-egy kanál citromkrémet teszek.
Amennyiben több krémet szeretnél a sütikbe, a habozás előtt egy kiskanál segítségével vájd ki a sütik közepét, így nem csak a tetején lesz majd krém, hanem a belsejében is. Kata további receptjeit itt találod.
Hozzászólás zárolva.