Szedres lepény
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.
Hozzávalók:
5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
30 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás
töltelék:
1 kg szeder
5 tojás
50 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dkg mandulaforgács
2 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a meglangyosított, 5 dkg cukorral édesített tejbe, megvárjuk, míg felfut, ez kb. 10 perc. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt, a nagyon puha vajat, a vaníliás cukrot, csipet sót és a tojást. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott, közepes méretű tepsit. Rászórjuk a megmosott gyümölcsöt. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a túróval, a tejföllel, a cukorral és a pudingporral. A fehérjét kemény habbá verjük, és a túrós masszához adjuk. A tölteléket elsimítjuk a szedren, és 180 fokosra előmelegített sütőben nagyjából egy óra alatt megsütjük a pitét. A fahéjat összekeverjük a porcukorral, és meghintjük vele a kész süteményt.
Hozzászólás zárolva.