Facebook hozzászólás
639

Szedres lepény

Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.

Szeder, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:

5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
30 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás

töltelék:
1 kg szeder
5 tojás
50 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dkg mandulaforgács
2 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a meglangyosított, 5 dkg cukorral édesített tejbe, megvárjuk, míg felfut, ez kb. 10 perc. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt, a nagyon puha vajat, a vaníliás cukrot, csipet sót és a tojást. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott, közepes méretű tepsit. Rászórjuk a megmosott gyümölcsöt. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a túróval, a tejföllel, a cukorral és a pudingporral. A fehérjét kemény habbá verjük, és a túrós masszához adjuk. A tölteléket elsimítjuk a szedren, és 180 fokosra előmelegített sütőben nagyjából egy óra alatt megsütjük a pitét. A fahéjat összekeverjük a porcukorral, és meghintjük vele a kész süteményt.

Szederleves hidegen
A gyönyörű mélylila, illatos szeder a nyár egyik slágere, már azok körében persze, akik ismerik és szeretik. Szívből ajánlom kipróbálásra, mert csak úgy elszemezgetve is isteni, de levesbe, süteménybe, sőt lekvárnak is csodás!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!