Facebook hozzászólás
626

Goji bogyós kókuszszelet

Már régóta gondolkodunk egy goji bogyóval felturbózott sütemény receptjén. Az, hogy kókuszliszttel párosítottuk véletlenszerű volt, de nagyon jó döntésnek bizonyult. Egy intenzív ízű, nagyon jó állagú, mutatós sütemény lett belőle, amit szeletelés után akár magunkkal is hurcolhatunk.

Goji bogyós kókuszszelet, Kép: bulkshop.hu
Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók egy 28 X 25 cm-es süteménylaphoz

3 nem púpozott evőkanál kókuszliszt + 1 evőkanál tápiókaliszt
1/2 bögre vagy több áztatott goji bogyó + a szóráshoz
vagy használhatunk 4 evőkanál kókuszlisztet is tápióka nélkül
4 evőkanál eritritol vagy más fehér cukor/cukorpótló
4 tojás
2 evőkanálnyi olvasztott kókuszolaj
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 késhegynyi sütőpor
1 mokkáskanál vaníliakivonat
1 facsarásnyi citromlé
0.5 dl kókusztej / más növényi tej / goji áztatóleve, ha szükséges
5 dkg olvasztott étcsokoládé a tetejére
csipetnyi himalája 

Elkészítés

1. Mossuk meg alaposan a goji bogyót és meleg, de nem forró vízbe áztassuk be 10 percre.
2. A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük 180 fokra.
3. A tojásokat válasszuk szét és a sárgáját a választott cukorral keverjük ki alaposan, fehéredésig.
4. Verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá.
5. A tojások kikevert sárgájához keverjük hozzá a lisztet és minden más hozzávalót a goji bogyón és a tojásfehérjén kívül.
6. Szűrjük le a goji bogyót és gyengéden keverjük a masszához, majd a tojások felvert fehérjét is apránként, laza keveréssel adjuk hozzá.
7. Laza, inkább sűrűn folyós tésztát kell kapjunk, semmiképpen nem gyúrhatót.
A kókuszliszt nagyon sok nedvességet vesz fel és készítés közben jelentősen sűrűsödik, ha szükségesnek látjuk, mert túl sűrű a tésztánk, adjunk hozzá tejet vagy a goji áztatólevéből.
8. Öntsük a masszát egy papírral bélelt tepsibe. Minél kisebb a tepsink, annál magasabb lesz a süteményünk, persze ez esetben a sütési idő is változik.
A mienk pontosan 20 perc alatt sült. Tűpróbával győződjünk meg róla, hogy a közepe is szilárd-e.
Hagyjuk kihűlni.
9. Olvasztott csokival vékonyan megkentük a tetejét, hogy a rászórt goji bogyók beleragadjanak.
Hűlt állapotában szeleteltük.

Bulgurral töltött paprika
Mindannyiunk kedvence a nyáreleji töltött paprika. Mi ezúttal a legkevésbé sem hagyományos töltött paprikát készítettünk, a rizst bulgurral helyettesítettük, a húst kendermaggal pótoltuk, de jó lett volna a tofu is persze. Azonban tudjuk, hogy a szójától sokan idegenkednek, ezért gondoltuk, hogy a magas fehérjetartalmú kendermag alkalmas lesz a töltelékbe.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!