Vegán knédli
Hozzávalók
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt / fehér búzaliszt / ezek keveréke
1.7 deciliter langyos víz
1/3 csomagnyi friss élesztő
só ízlés szerint
Elkészítés
1. A választott lisztet szórjuk bele egy tálba és a közepén képezzünk egy bemélyedést, ebbe morzsoljuk bele az élesztőt. Öntsünk az élesztőre kevés vizet, kicsit kavarjuk el és fedjük be liszttel. Hagyjuk dolgozni 5 percig.
2. Az élesztős tésztát sózzuk meg és a maradék vízzel dolgozzuk sima tésztává. Ne sajnáljuk a fáradságot, alaposan dolgozzuk ki a tésztát, amíg kezd elválni az edény aljától, sima, fényes, nem ragacsos.
3. Fóliázzuk le a tálat és hagyjuk a tésztát duplájára kelni. A mienk 35 percig kelt.
4. A kelés után formázzunk belőle egy hosszúkás vekni formát, takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük újabb 20 percig, amíg látványosan visszahízik.
5. Míg magában hízogat, tegyünk fel egy nagyobb edénybe vizet forrni. A vízbe tegyünk egy kávéskanál sót.
Lobogó forró vízbe tegyük be a knédlinket.
6. NAGYON FONTOS: fedjük be az edényt és bármennyire is kíváncsiak vagyunk, 20 percig ne emeljük fel a fedőt. Megoldásként átlátszó, üvegből készült fedőt használhatunk, azon át gyönyörködhetünk az egyre nagyobbra növő knédliben. Ha nincs üvegfedőnk, készüljünk egy nagy meglepetésre.
Hozzászólás zárolva.