Facebook hozzászólás
718

Citrusos sült pulyka – így lesz porhanyós a húsa

Karácsonykor pulykát sütsz? Akkor érdemes kipróbálnod ezt a különleges töltelékkel készült változatot, melyet a Hálaadás ünnepe alkalmából készítenek a tengerentúlon. A recept mellé most néhány tippet is adunk, hogy jól átsüljön, és porhanyós is legyen a többkilós sült szárnyas.

Kép: Gallicoop
Kép: Gallicoop

Hozzávalók 10 főre:

5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka,
240 ml frissen facsart narancslé,
240 ml frissen facsart citromlé,
1 hámozott negyedelt narancs,
1 hámozott negyedelt citrom,
1 kis hámozott, negyedelt vöröshagyma,
1 marék friss, durvára összevágott oregánó,
2 fej megpucolt és feldarabolt fokhagyma,
60 ml extraszűz olívaolaj,
1 ek őrölt római kömény,
2 ek őrölt bors,
2 ek só

Elkészítés:

A pulykát már a sütés előtti napon érdemes befűszerezni, hogy a húst intenzívebben átjárják az ízek. Öblítsük le a madarat hideg víz alatt, és töröljük szárazra papírtörlővel, és a bőrét a lehető legtöbb helyen lazítsuk meg, majd vékonyan kenjük át fűszervajjal a bőre alatt és a bőrén is, hogy jobban tapadjon hozzá a fűszer, illetve a vajazás elejét veheti a sütés közbeni kiszáradásnak is.

Keverjük össze a fokhagymát, római köményt, sót, borsot, és kanállal zúzzuk minél pépesebbre a hozzávalókat. Keverjünk bele egy kis narancslevet, citromlevet és az olívaolajat, majd helyezzük a pulykát tepsibe (ennek később majd bele kell férnie a hűtőnkbe). Öntsük rá a pácot, majd dörzsöljük bele a pulykába – a hajlatokat és a belsejét se hagyjuk ki. Fóliával fedjük le, és hagyjuk pihenni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap locsoljuk meg a pulykát a félretett páclével, a sütéshez pedig melegítsük a sütőt 230 fokra. Mielőtt a madarat a sütőbe tennénk, öntsük le róla a pácot (tegyük félre), és tisztítsuk meg a tepsit. Úgy tegyük vissza a pulykát, hogy a szárnyakat toljuk be a madár teste alá. Sózzuk-borsozzuk. Töltsük meg a húst a negyedelt narancsokkal, citromokkal és hagymákkal, majd kötözzük össze szorosan a lábakat.
Tegyük be a sütőbe és pirítsuk 30 percig. Vegyük vissza a hőt 160 fokra, tegyünk néhány baconszeletet kizárólag a mellre, és locsoljuk meg újra a pulykát a páccal, az a jó, ha köré is folyik belőle. Pirítsuk tovább a pulykát még nagyjából 160–180 percig. Közben 30 percenként locsolgassuk a mellé folyt pecsenyelével, de amikor kezd veszélyesen barnulni, fedjük le alufóliával. Ha kész, és kivettük a sütőből, még 30 percig pihentessük, mielőtt tálalnánk.

Pulykamelles-cukkinis-lilahagymás masnitészta
Cukkini nélkül el sem képzelhetjük a heti menüt. Rögtön egy különleges tésztás varázslattal kápráztatunk kezdésnek. Nemcsak ízben, de látványban is különleges és megkapó. Hazafelé vegyél egy kis pulykamellet!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!