Facebook hozzászólás
454

Üdítő pillanat – kóstold meg a Balaton kávéját

Mi más is lehetne egy citrommal, naranccsal és szirupokkal megbolondított jeges kávénak a neve, mint – Üdítő pillanat? Ez a folyékony élvezet lett nemrég a Balaton kávéja a Balatoni Barista Bajnokságon Gyenesdiáson, ahol megválasztották a régió legjobb kávémesterét is  – tájékoztatta az onlinebalaton.hu-t Somogyi Zoltán Max, a rendezvény ötletgazdája, szervezője.

A hajdan híres kávéházi kultúra újbóli életre keltése, a minőségi kávék elterjesztése a célja a május első szombatján immár második alkalommal megrendezett Balatoni Barista Bajnokságnak. Gyenesdiáson, A Darnay pince, rendezvénypajta és piknikkertben gyűltek össze a kávémesterek, akiknek negyed óra alatt kellett elkészíteni négy-négy adag eszpresszót, cappuccinót és saját maguk által kitalált kávéitalt.

Szeretném, ha a balatoni cukrászdákban, kávézókban is minőségi kávét tudnának kínálni a vendégeknek. Ehhez nem elég csak az alapanyag, szaktudás is szükséges hozzá és a gépek rendszeres karbantartása is fontos – mondta el Somogyi Zoltán Max gyenesdiási gasztroblogger, gasztronómiai tanácsadó, a verseny ötletgazdája és szervezője.

balaton kaveja
Szathmáry Dóra kreációja lett a 2017-es esztendő Balaton kávéja. Fotó: balatonikurzusok.hu

A bírálók sok más szempont mellett figyelték például, hogy a baristáknak a megadott időn belül sikerül-e az összes italt tálalni, hogy milyen tisztán dolgoznak, milyen színű, illatú és ízű ital kerül a csészékbe, poharakba. A bajnokságon minden versenyző ugyanazon alapanyagból dolgozott, így a közönség is megtapasztalhatta: az azonos pörkölésű őrleményből mindenki más-és másfajta feketelevest készít. A második versenyszámban aztán már nem csak az ízek, hanem a látvány is főszerepet játszott: csodás minták, virágok, sőt még maci is született tejhabból a cappuccinók tetejére a versenyzők keze nyomán. A harmadik kategória pedig nem kis kreativitást igényelt: a baristák saját ötletük alapján összeállított italukat készítették el és kínálták.

Festeticsék Mandulás Csókja a legjobb fagyi a Balatonnál
2017-ben a Balaton Fagyija a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó édessége, a „Festeticsék Mandulás Csókja” lett. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, még 20 óvodást is be kellett vonnia a kóstolásba.

Szathmáry Dóra kreációja lett a 2017-es esztendő Balaton kávéja. A versenyzőtől megtudtuk: az Üdítő pillanat nevet kapott italhoz egy-egy szelet citromot és narancsot facsart, cukor-valamint popcorn szirupot adott hozzá, dupla eszpresszóval összerázta és jéggel szervírozta.
Reményeink szerint a Balaton kávéját minél több vendéglátóhelyen kínálják majd. Az is szempont volt a kiválasztásánál, hogy télen-nyáron hozzáférhető alapanyagok alkossák és hogy valamilyen módon illeszkedjen a Balatonhoz – tudtuk meg Somogyi Zoltán Maxtól.

A Balaton kávéja hamarosan külön honlapot is kap, ahol a baristák, vendéglátóhelyek megtalálják a pontos receptet, a vendégek pedig azoknak a cukrászdáknak, kávéházaknak listáját, ahol kínálják az italt. (Forrás: onlinebalaton.hu)

dióskevert

Ezt a finom kevert sütit pedig a kávé mellé ajánljuk! A receptjéért kattints ide!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!