Facebook hozzászólás
121

Vajon visszatér-e a hazánkba a kávézás aranykora?

A világon minden évben szeptember 29-én ünneplik a Kávé Világnapját. A friss élénkítő fekete ital töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon. A magyarok ugyanis egyre több kávét fogyasztanak, amiben az egyre fejlettebb és professzionálisabb kávégépek is szerepet játszanak.

A kávézás otthon is egy élmény lehet, ha megfelelően készítjük el ezt a frissítő és élénkítő italt. Íme néhány érdekesség a magyar kávéfogyasztásról!

A magyarok ugyan nem tartoznak a legnagyobb kávéfogyasztó nemzetek közé, de az elmúlt évtizedben egyre többen kaptak rá ezen frissítő fogyasztására. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint1 1970-ben még mindössze 1,6 kilogrammot tett ki az egy főre jutó éves kávéfogyasztás idehaza, de ez a szám 1975-re 2,6 kilogrammra növekedett. Négy évtized vizsgálatában elmondható, hogy a hazai kávéfogyasztás csúcsa a ’80-as évek elején realizálódott, amikor az egy főre jutó kávéfelhasználás mennyisége elérte a 3,1 kilogrammot, majd a rendszerváltás idején 2,6 kilogramm környékén realizálódott. A ’90-es években 2,7-2,8 kilogramm jelentette a csúcsot és ez a trend az ezredforduló után is kitartott.

2010-ben aztán valami megváltozott a magyar kávéfogyasztási szokásokban és az egy főre jutó éves mennyiség 2,2-2,3 kilogrammra esett vissza. 2015 óta lassú emelkedés tapasztalható és elmondható, hogy a hazai kávéfogyasztás visszatért a ’90-es évek szintjéhez (2,6-2,7 kg), de még mindig elmarad kissé a ’80-as évek elején tapasztalt aranykortól, amikor egyes élelmiszerboltokban bárki által használható kávédarálók álltak rendelkezésre, hogy aki szeretné, az frissen ledarálhassa a megvásárolt szemes kávét. Természetesen a képet valamennyire árnyalja, hogy míg 1980-ban 10,7 millió addig, 2020-ban 9,7 millió volt Magyarország népessége.

kávézás
A kávézás prémium élménnyé válhat otthon is (Foto: SAGE)

Kávézás otthoni gép segítségével: inkább karácsonyi időszakban népszerű a vásárlás

A kávéfogyasztási szokásokat nagyban befolyásolja, hogy milyen készüléket választ otthonra valaki. A Sage tapasztalatai szerint az év utolsó negyedévében, főként a karácsonyi időszakban élénkül meg a felsőkategóriás kávéfőzők forgalma. Az ilyen gépeket vásárlók egész évben kivárnak, tájékozódnak és mérlegelnek. A 400 ezer forint feletti, felsőkategóriába tartozó kávéfőzők 80 százalékát október vége és karácsony között adja el a Sage.

Jól látszik tehát, hogy sok felhasználó szereti magát, vagy a szeretteit megjutalmazni egy prémium minőségű kávéfőzővel, amivel nemcsak a kávéfogyasztás, hanem a kávékészítés is valódi, hamisíthatatlan élmény lehet.

– hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.

Magyar piac újdonsága

A kávézás szenvedélyes rajongói számára a prémium konyhai gépeket gyártó ausztrál márka vadonatúj kávéfőzőt vezet be a magyar piacra. A SES 876 Barista Express Impress egy professzionális egykaros eszpresszó kávéfőző, amely rendkívül precíz kávékészítést teszt lehetővé. „Mindez annak köszönhető, hogy a készüléket úgy tervezték meg, hogy mindig optimális mennyiségű kávéőrleményt készítsen elő, emellett professzionális hőmérséklet-szabályozással, továbbá optimális víznyomással működtethető” – hangsúlyozta a Sage termékemendzsere.

A tökéletes eszpresszó, latte, vagy cappucino elkészítését több fontos paraméter teszi lehetővé. Az egyik, hogy a Sage újdonsága pontosan kijelzi a kávéőrlemény mennyiségét. Ha a szükséges adaghoz kicsit többre vagy kevesebbre van szükség, az intelligens adagolórendszer automatikusan korrigálja azt. Egyúttal pedig megjegyzi az utolsó adagot és a tömítés eredményét és úgy állítja be, hogy legközelebb a tökéletes adagot érje el. Ugyancsak az optimális kávékészítést szolgálja, hogy a SES 876 kávéfőző 10 kilogramm nyomáserősségű tamperálást biztosít, ezáltal az ideális mértékben tömöríthető össze a kávéőrlemény.

A megfelelő végeredmény érdekében a SES 876-os 9 baros nyomás mellett, 93 fokos vízhőmérsékleten főzi le a kávét. Ennek köszönhetően az elkészített eszpresszó kremája karamella színű és habos lesz. „A cortado, latte, vagy cappucino elkészítéséhez pedig a SES 876 gőzkarja szolgál, amellyel 130 fokos hőmérsékleten selymes és könnyed mikrohabot készíthetünk” – emelte ki Simon László.

Forrás:

1 – KSH: https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0060.html

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!