Mit együnk, ha túrázunk?
A természetben az ember mindig vendég – még ha annak része is vagyunk.
Szögezzük le először, hogy a túrázás igen nehéz fizikai munkának minősül, így az átlagos energiaszükségletnek mintegy hatszorosára lesz szüksége a szervezetnek az ilyen nap során. Tehát, ilyenkor fokozottan szükséges a rendszeres, választékos táplálkozás. Legyen választékos, tápláló, ugyanakkor jól szállítható. De pontosan milyen is?
Egyéni ízlésünket különösebb fáradtság nélkül tudjuk összhangba hozni egy kis gondoskodással.
Ennivalót mindenképpen szükséges cipelni a hátizsákba, ám nem mindegy, hogy például az alma után nem marad szemét, de a banánról már mindez koránt sem mondható el. Mindkettőben pozitív viszont, hogy gyümölcs, és ez jó, mivel a növényi eredetű táplálék.
Főleg akkor, ha mindez nincs agyon főzve-sütve.
A főétkezés, azaz az „étlap” összeállítása az évszaktól, a túra időtartamától is függ.
Nyáron lehetőleg szárazabb, zsírszegényebb ételek ajánlottak, mint a főtt tojás, száraz sovány sajt, vagy a májkrém. Télen zsírosabb ételeket vigyünk, mint a szalonna, szalámi, kolbász, zsíros száraz sajt. És ha lehet, fogyasszunk a szokásosnál több szénhidrátot.
Az étrend összeállításánál arra is ügyeljünk, hogy az elfogyasztott étel után ne kívánjunk túl sok vizet.
Konkrétan milyen elemekből tevődjön össze az étrend alapanyaga? Mit ajánlunk egy egynapos túrára?
– 40 dkg kenyér vagy 4 kifli, vagy zsömle
– 20 dkg száraz és füstölt, vagyis nehezen romló kolbász, bacon, szalámi, szalonna
– 10 dkg nehezen olvadó sajt
– 4 kemény tojás
– 1 tábla csoki
– 15 dkg méz (tubusban) vagy 10 dkg lekvár
Tehát a legpraktikusabb gyümölcs az alma, no és a körte. Vitamint, ásványi sókat és nedvességet biztosít még a sárgarépa, és a karalábé rágcsálása is segít tovább folytatni utunkat.
A rostok miatt is hasznos táplálék a müzli, mert elősegíti a bélműködést (amúgy a székrekedés ellen is véd).
Hozzászólás zárolva.