Létfontosságú olajok és az aromaterápia
Létfontosságúnak azokat tekinti, melyeknek nem csupán fertőtlenítő, hanem a szervezet működését kiegyensúlyozó, a idegi és endokrin folyamatokat jótékonyan befolyásoló hatásuk is van.
A létfontosságúnak tekintett növényi olajkivonatok hatóanyagainak száma változó. Van, amelyikben csupán néhány komponens, van, amelyikben 250 összetevő található.
Az aromaterápia több, mint 7000 éves múltra tekint vissza, Pakisztánban talált leletek alapján. Az első írásos emlékek Mezopotámiából, illetve Egyiptomból származnak, mintegy 3500-4000 évvel ezelőttről. A rómaiak is használták az alapvető növényi olajkivonatokat gyógyításra, de igazi virágkorát a XV. Századtól 1935-ig élte. A penicillin felfedezése azonban hátérbe szorította a növényi olajok használatát. 1970-ben a francia Valnet publikációi irányították rá ismét a figyelmet a növényi olajokban rejlő gyógyító erőre – immár a modern kutatási módszerekre és eredményekre alapozva.
Az aroma gyógyászat újkori alapjait és meghatározását P. Francome és D. Pénoel, francia természetgyógyászok 1990-ben megjelent átfogó műve jelenti. Könyvükben nem csupán a növényeket és hatóanyagaikat határozzák meg pontosan, hanem a tudományos kutatásokra alapozott terápiás javaslatokat is.
A létfontosságúnak tekintett növényi olajkivonatok hatóanyagainak száma változó. Van, amelyikben csupán néhány komponens, van, amelyikben 250 összetevő található. Létfontosságúnak azokat tekinti, melyeknek nem csupán fertőtlenítő, hanem a szervezet működését kiegyensúlyozó, a idegi és endokrin folyamatokat jótékonyan befolyásoló hatásuk is van.
A létfontosságú olajokat az aromás növényekből vízgőzős desztillációval nyerik, míg az aroma kivonatokat déligyümölcsökből préseléssel állítják elő.
A citromkivonat a baktériumok és a vírusok nagy részét elpusztítja, éppen ezért ideális „légfrissítő” orvosi rendelőkben és várószobákban.
Legyenek óvatosak a zsálya, a rozmaring, az izsóp, az eukaliptusz és a majoranna kivonattal, melyek még kis mennyiségben is toxikus hatásúak lehetnek, nem megfelelő használat esetén.
Botanikai családok:
Ajakos növények: Levendula, kakukkfű, borsfű, zsálya, menta
Ernyősvirágúak: Kömény, zöld ánizs, édeskömény, kapor
Mirtuszvirágúak: eukaliptusz, szegfűszeg, szegfűbors
Tobozosok: fenyő, cédrus, ciprusfa, boróka,
Déligyümölcsök: citrom, narancs, bergamott, com bava
Borostyánfélék: fahéj, sáfrány, babér
Hozzászólás zárolva.