Melyik fehérje optimális?
Ahogy az életben minden jó dologra, úgy a fehérjékre is érvényes: jóból is megárt a sok.
Egy optimális fehérjeforrás a lencse, amely 23 százalék fehérjét és kevesebb, mint 1 százalék zsírt tartalmaz. Helyettesíti a többi hüvelyest, például a borsót, a gyöngybabot, valamint a gabonamagvakat, mint a rizst, a búza, a köles, a zab és a tönköly.
A tejtermékek, a hús, a hal ugyan szintén értékes fehérjeforrások, de gyakran sok a zsír bennük. Válasszuk inkább sovány képviselőiket.
Így: Tőkehal, lazac, kagyló, pisztráng, garnela, lepényhal
Borjúszelet, tatárbifsztek, marha-comb, vadhús, szárnyas
Sovány túró, sovány tej, sovány johurt, író,
Lencse, bab-fehér
Ahogy az életben minden jó dologra, úgy a fehérjékre is érvényes: jóból is megárt a sok. Nagy mennyiségben túlterheli a vesét.
Aki fehérjeporokkal akarja fedezni a szükségleteit, annak naponta 3 liter folyadékot kell fogyasztania. Minden esetben ellenőriztesse orvosával a vérfehérje-szintjét.
Arról ismerjük fel a patikában a jó fehérjekoncentrátumot, hogy 60% állati (többnyire tojásfehérje) és 40% növényi fehérjéből (gyakran szója) áll. A címkén 100-nál magasabb biológiai értéknek kell állnia- ez alatt pénzkidobás.
Hozzászólás zárolva.