Vigyázzon! Soha ne süssön így! Árthat vele!
Régóta ismeretes, hogy a sütés során rengeteg káros anyag szabadul fel a húsokból, amelyek akár rákot is okozhatnak. Ezek a rákkeltő anyagok (heterociklikus aminok-HCA) magas hőmérséklet hatására válnak ki az állati izomszövetben található aminosavakból és kreatinból.
Minél hosszabb a sütési idő, illetve minél magasabb hőmérsékleten készítjük a húst, annál valószínűbb, hogy káros anyagok is kerülnek az ételünkbe. A grillezés a legkárosabb ilyen szempontból, ezt követi a rántás és a roston sütés. A pirítás, főzés illetve a mikrohullámú sütés termeli a legkevesebb HCA-t.
A Kaliforniai Egyetem szakértői az alábbi tanácsokat adják, hogy ételünk minél egészségesebb legyen:
- Mielőtt bármit is grilleznénk, főzzük meg, lehetőleg mikrosütőben, majd a levet, amit ereszt, távolítsuk el. Éppen hogy csak pirítsuk meg a grillen az ételt. Az előfőzés 95 százalékkal csökkenti a káros anyagok keletkezését.
- Gyakran fordítsuk meg a húst sütés közben. Ha minden percben megforgatjuk a húst, akár teljesen kizárhatjuk a HCA-k jelenlétét. Ez azért van, mert a forgatás csökkenti a hús belső hőmérsékletét.
- Pácoljuk be a húst sütés előtt. Ezzel szintén jelentősen csökkenthetjük a káros anyagokat.
- Ne készítsük a húst tetszőleges hőmérsékleten. Használjunk hőmérséklet-kijelzős edényt és a szárnyasokat maximum 74-82 fokon, a marhát, bárányt, disznót 71-77 fokon, a steaket és a rostélyost pedig 63-71 fokon készítsük.
Pár nappal a grillparty előtt együnk sok keresztesvirágzatú zöldséget (brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó) ezek ugyanis olyan anyagokat tartalmaznak, amik aktiválják a szervezetünkben a káros anyagok elpusztítását segítő enzimeket.
Forrás: www.medipress.hu
Hozzászólás zárolva.