Facebook hozzászólás
145

Gyors, zsíros, halálos – óvakodjon tőle!

Egyes gyorséttermek gyakori látogatása a legkevésbé sem tesz jót az egészségünknek, figyelmeztettek dán kutatók. Egy, a 15. Európai Elhízástudományi Konferencián bemutatott, a KFC és McDonald’s termékeire kiterjedő, 35 ország bevonásával készült vizsgálat alapján elmondható, hogy ugyanazon termék teljes zsírtartalma akár 40 százalékkal, míg transz-zsír tartalma nagyságrendekkel különbözhet, attól függően, hogy a világ melyik részén vásároltuk. A Magyarországon mért értékek a legrosszabbak között szerepelnek.

A transzzsírok előállításánál a nővényi olajokat hidrogénnel elegyítik, majd rendkívül magas hőmérsékletre hevítik. Az olaj molekulái ennek hatására hidrogént kötnek magukhoz, ebből jön létre az a természetben egyébként nem létező vegyület, a transzzsírsav, ami az eljárásnak köszönhetően megváltoztatja halmazállapotát, megszilárdul.

A transzzsírok előnye, hogy eltarthatóságuk kitolódik, szobahőmérsékleten és tárolhatóak és többször felhasználhatóak (pl.: sütőolaj), így az ipari felhasználóknak – minimális – költség megtakarítást eredményeznek.

Előnyeik mellett azonban a transzzsírok súlyos hátrányokat hordoznak magukban. Ezek a zsírok természetes formában nem léteznek, ezért az emberi szervezetnek is jóval nehezebb feldolgozni őket, illetve megjelenésük károsan befolyásolja a szervezetben végbemenő biológiai folyamatokat. Az élelmiszeripari termékekben lévő transzzsírok károsan befolyásolják a zsíranyagcserét, tönkreteszik az ereket, érelzáródást, szívinfarktust okoznak. Napi 5 gramm transz-zsír elfogyasztása, hosszabb távon kb. 30 százalékkal növeli a koszorúér elzáródás, így a szívinfarktus veszélyét.

A Prof. Steen Stender által vezetett kutatás során 35 országban vizsgálták a McDonald’s és a KFC sült krumpliját és sült csirkeszárnyát, különböző mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricákat, valamint előrecsomagolt aprósüteményeket és országonként jelentős eltéréseket találtak a cégek ugyanazon termékének minőségében.

A megvizsgált gyorsételeknek nemcsak a zsírtartalmuk volt magas, de a bennük található transz-zsírsavak aránya átlagosan a Dániában engedélyezett érték tizenhétszerese volt (Dánia, Európában először, 2004-ben 2 százalékban határozta meg a transz-zsírsavak maximális arányát a termék teljes zsírtartalmában).

Kelet Európa – Magyarország, Bulgária, Csehország, Lengyelország – különösen rossz eredményt ért el a felmérésben, egy itt vásárolt KFC sült csirke szárny és sült krumpli teljes zsírtartalomhoz viszonyítva 29-34 százaléknyi transz-zsírsavat tartalmazott, ami legalább annyira rossz arány, mintha ugyanezt a menüt az Egyesült Államokban vásároltuk volna. A Magyarországon mért pontos érték 32% volt.

A kutatás „nyertesei” Oroszország, Spanyolország, India és Skócia, itt a gyorsételek transz-zsírsav tartalma megfelel a dán előírásoknak, azaz a termék teljes zsírtartalmának nem több mint 2 százaléka transz-zsírsav.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!