Most is legyen óvatos a csirkehússal!
Nem, nyugodjanak meg, most nem a madárinfluenza miatt van szó a csirkékről! De mielőtt fellélegezne, tudnia kell, hogy a teljesen egészséges hús is lehet veszélyes!
Ismét aktuálissá váltak a csirkehússal kapcsolatos „vészhírek”.
Egy tavalyi felmérés szerint, a friss csirkehús 81 százaléka campylobacter bakrétiummal, 15 százalékuk pedig szalmonellával fertőzött, 13 százalékuk pedig mindkettővel!
A szalmonella hatásait többnyire már ismerjük, azonban a másik kórokozó a legtöbb ember számára ismeretlen. A campylobacter a házi kedvencekről vagy a rosszul megsütött-megfőzött húsból juthat a szervezetbe, majd akár emberről emberre is terjedhet.
A kórokozó leggyakrabban gyomor-bélhurutot okoz, hasmenéssel, hasi fájdalommal és görcsökkel jár. A daganatos betegségekben szenvedők fokozottan érzékenyek!
A felmérés készítői hangsúlyozzák, hogy a kór legjobb megelőzése a csirke alapos főzése/sütése, valamint figyeljünk oda arra, hogy a hús ne érintkezzen más élelmiszerrel!
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Forrás: www.mercola.com
Sz.F.
Hozzászólás zárolva.