Facebook hozzászólás
79

Indul a suli: hogyan táplálkozzon az iskolás?

A nem megfelelő és rendszertelen táplálkozás fékezi az agykéreg működését, zavarja az emésztőmirigyek tevékenységét.

 A helyes higiéniai és táplálkozási szokásokat már kora gyermekkorban igyekszünk megtanítani a kicsivel.

A gyermekek táplálkozásának több sajátossága van. Tudatosítani kell, hogy a kicsi tápláléka nem a felnőtt adagjának kisebb változata. Abból a tényből indulunk ki, hogy testi és szellemi fejlődéshez energiára, jó minőségű építőanyagokra van szükség.

A legfontosabb építőanyag a fehérje, amelynek minőségét az aminosavak mennyisége határozza meg. Forrása a hús, tojás, tej és a hüvelyesek. A testi fejlődés szempontjából nagyon fontos a lizin, arginin és a hisztidin. Részesítsük előnyben a sovány húst, baromfit, pulyka- és marhahúst, mert sok B-vitamint és vasat, továbbá cinket, magnéziumot, foszfort, meszet, szelént, rezet, krómot és jódot tartalmaz, amely anyagcsere-folyamat szempontjából nagyon fontos. Kiskoruktól tanítsuk meg őket halat fogyasztani, amely rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz.

A gyerekek étrendjéből semmiképpen se hiányozzanak a tej és a tejtermékek. Nemcsak a teljes értékű fehérje miatt, hanem azért is, mert a tejből nyerjük a kalcium 55 százalékát, s ez a csontok és a fogak fejlődéséhez szükséges. A gyereknek naponta fél liter tejet kellene meginnia.

3-4 adag gyümölcs és 3-4 adag zöldség az ajánlott mennyiség, amit naponta el kell fogyasztani a gyereknek. Rostot, antioxidánsokat, karotenoidokat, likopént, flavonoidokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Összetételüknél fogva védő hatást fejtenek ki a teljes őrlésű termékek, a hüvelyesek és a dió.

A gyerekeknek adjunk gyakran teljes őrlésű termékeket, zab- vagy kukoricapelyhet, hüvelyeseket, de a kevésbé hagyományosakat is: szója, csicseriborsó, bab…

A gyerekek esetében nemcsak az a fontos, hogy mit esznek, hanem az is, hogy mikor. A helyes étkezés alapja ugyanis az optimális étrend, vagyis a napi étkezések száma, a rendszeresség, az egyes étkezések közötti idő, a megfelelő összetétel, a kiegyensúlyozott mennyiség és minőség. Jó, ha az egész napi étkezés 20 %-át teszi ki a reggeli, 10 %-át a tízórai, 30%-át az ebéd, 15 %-át az uzsonna, 25 %-át a vacsora teszi ki.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!