Ez a fűszer életet menthet!
Hihetetlennek tűnik, de igaz: természetes alapanyagú olajok segítségével meg lehet akadályozni, hogy a friss élelmiszeripari termékeket baktériumok támadják meg.
Az Amerikai Egyesül Államok Mezőgazdasági Minisztériuma természetes alapanyagú olajokkal végzett élelmiszerbiztonsági kísérleteket. A vizsgálatok elsősorban az E. coli nevű baktérium O157:H7 törzse ellen irányultak, mert ez volt az a baktérium, amely még szeptemberben fertőzött spenótnak köszönhetően három ember halálát és 200 megbetegedését okozta.
A Tara McHugh vezette munkacsoport laboratóriumában olyan csomagolóanyagokat tesztelt nyers alapanyagokon (pl. almapüré), amelyek képesek arra, hogy elpusztítsák a baktériumokat. A vizsgálatba oregánó-, citromfű- és fahéjolaj alapanyagú bevonatokat használtak. Úgy tűnt, hogy a közkedvelt fűszer, az oregánó a legjobb hatású: három perc alatt elpusztította a felületére juttatott E. coli O157:H7 baktériummennyiség ötven százalékát. „Az új csomagolóanyagok a bennük található nagy mennyiségű olaj és cukor miatt jobban rátapadnak a nyersanyagra és jobban elpusztítják a baktériumokat, mert nagy bennük a hatóanyag-koncentráció” – magyarázta McHugh.
Az anyag másik előnye, hogy mivel természetes alapanyagú, meg lehet enni. Több szakember azonban kétkedik a természetes alapú antimikrobiális csomagolóanyag gyakorlati hasznában. „Egyelőre még nem tesztelték őket laboratóriumon kívül, például egész zöldségeken vagy gyümölcsökön, ezért egyelőre nem tudjuk, hogy valójában mennyire hatékonyak is lesznek” – mondta Dr. Pascal James Imperato, a New Yorki Állami Egyetem megelőző orvostan és népegészségtan professzora.
„A termékek szállítása során rengeteg hő- és egyéb fizikai hatás éri az árut. Az új anyagnak nagyon szigorú további vizsgálatokon kell átesnie ahhoz, hogy csomagolóanyag lehessen” – tette hozzá a szakember, aki felvetette még az ételallergia problémáját is: „Mi van akkor, ha valaki allergiás az oregánóra?”
„Eredményeink egy hároméves kutatási program első lépései” – mondta McHugh. „Több természetes alapanyagot is kipróbálunk, és nemcsak az E. coli, hanem más baktériumok ellen is” – tette hozzá a kutató.
Forrás: www.medipress.hu
Hozzászólás zárolva.