Milyen ételhez milyen bort?
Sokan ismerik a régi, bevált étel-ital párosítási szabályt: „Fehérbort halhoz, fehér húsokhoz, vörösbort a vörös húsokhoz.” Ez a szabály már nem olyan általános érvényű, mint korábban volt, ezért segítünk az eligazodásban.
A konyhaművészetben (…) bekövetkezett számos változás között az ételek mindennél nagyobb komplexitása okozz a legnagyobb gondot a borválasztásban. Íme, néhány támpont (nem szabály):
1. Nem a szín a lényeg
Számos más, átgondolandó tényező van; a szín olyan, amilyen. Csirkeételeket például a hozzávalóktól függően remekül lehet elkészíteni úgy, hogy fehérborhoz passzoljanak. A könnyebb vörösborok és az erősebb fehérek szinte minden ételhez adhatók.
2. A íz intenzitása alapján válassz
Az intenzívebb ízű ételek intenzívebb aromájú borokat kívánnak. A finom, kellemes ízű ételekhez kellem ízűek.
3. Az ellentétek vonzzák egymást
4. Tájjellegű ételekhez kínálj tájjellegű bort
5. Egyszerű bor bonyolult ételhez
6. Rafinált bor egyszerű ételhez
A kifinomult és drága nagyborok legjobban egyszerű, mégis finom „héttér-ételekkel” érvényesülnek.
7. Az érték is mérték
Egy 50 dolláros chiantit kár lenne pizza mellé „elpocsékolni”, de egy gondosan elkészített finom étel hasonlóan különleges bort kíván.
8. A pezsgő szinte mindenhez illik
9. A rosé is szinte mindenhez illik
10. Bort az alkalomhoz
A laza, kötetlen összejövetelek rosét kívánnak. A „flancos” borokat háromfogásos vacsorákhoz és/vagy rongyrázó rokonoknak tartogasd.
11. Vörösbor halhoz
A magas savtartalmú, alacsony tannintartalmú vörösborok szinte minden halhoz, rákhoz, kagylóhoz illenek.
12. Fehérbor marhahúshoz
13. Olcsóbb borok mellé sajtot
A sajt zsírtartalma kihozz a bor zamatait.
14. A gyümölcs és a bor „üti egymást”
A legtöbb gyümölcs savas, ahogy a legtöbb bor is. A gyümölcssavak a legjobb bor ízvilágának egyensúlyát is felborítják.
15. A bor és a csokoládé nem illik egymáshoz
És nem is fog passzolni soha, de érdekes lehet kipróbálni.
Forrás és további jó tanácsok a borok szerelmeseinek:
Danny May és Andy Sharpe A bor mindentudó nagykönyve, Alexandra Kiadó
Hozzászólás zárolva.