A hét alapvető élelmiszer és az élet titkai
Nap, mint nap „Jó tanácsok” özöne áraszt el minket csodálatos kúrákról szólva, a marketing minden fogását bevetve. Nehéz eligazodni közöttük, és kiválasztani a megfelelő táplálkozás alapjait.
Dr. Jean Michel Borys, francia dietetikus és endrokironlógus, 1998 óta több könyvben publikálta gyakorló orvosként és kutatóként szerzett tapasztalatait. Korábbi publikációban a felnőttek és a gyermekek elhízásáról, a diabéteszről és a koleszterin problémákról foglalta össze a szakértő szerzőtársakkal közösen végzett kutatások eredményeit. Idén megjelent könyve: „Megfelelően táplálkozni, megismerni és fogyasztani az élet titkát jelentő 7 alapvető élelmiszert” nagy feltűnést keltett mind szakmai körökben, mind a fogyasztók részéről.
Könyvével erősíti azt az általános orvosi véleményt, mely szerint a helyes étkezés az egészséges és hosszú élet fontos eszköze, a változatos, kiegyensúlyozott és élvezetes táplálkozás a fizikai, szellemi és lelki egyensúly alapja. A könyv azonban elsősorban arról szól, hogy dr. Borys kutatásai és tapasztalatai alapján melyek azok az alapelvek, melyek iránymutatásul szolgálhatnak az egészséges táplálkozáshoz.
„Mára a társadalomban jelentős átalakulások történtek. Kevesebb időt töltünk vásárlással, az ételek elkészítésével és elfogyasztásával. Az élelmiszer előállítás egyre jobban iparosodik. A házon kívüli étkezés egyre jobban terjed mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Olyan változások ezek, melyekhez ugyan alkalmazkodni kell, azonban az étkezés fontosságát, alapvető modelljeit nem szabad figyelmen kívül hagyni.” – hangsúlyozza Dr. Borys.
Tudni kell, hogy milyen élelmiszerek fontosak, hogyan és hol vásároljunk, hogyan tároljuk, hogyan készítsük el és hogyan fogyasszuk el, hogy csökkentsük a „népbetegségek” kockázatait, elsősorban a szív és érrendszeri betegségeket és a rosszindulatú daganatos betegségeket.
Nem csupán saját kutatásai, hanem más orvosi tanulmányok megállapításait is figyelembe véve Dr. Borys szerint 7 alapvető élelmiszer van, melyek a hosszú élet titkai:
1.) Étcsokoládé – 100 gr. hetente
2.) Dió, mogyoró, mandula – naponta 2-5 szem
3.) Fokhagyma – naponta fél gerezd
4.) Repceolaj – két evőkanál naponta
5.) Zöldség és gyümölcs – naponta 400 gr.
Hozzászólás zárolva.