Facebook hozzászólás
159

Az újrafelfedezett csodaszer: a csíra

Kicsi a csíra, de erős. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, hiszen belőle fejlődik majd ki a nagy, életerős növény. Így aztán nem nagy csoda, hogy az embernek is jót tesz, ha elfogyasztja. Ráadásul finom is.

A csírában minden benne van, amire a növénynek az élethez szüksége van: proteinok, vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok. Érdekes, bár logikus, hogy a magok még nem tartalmazzák ezeket a kincseket, ezek legtöbbje akkor keletkezik a csírában, mikor az érintkezik a napfénnyel, a vízzel, az oxigénnel.

A kínaiak persze már 5000 évvel ezelőtt is tudták ezt, bizonyos betegségek ellen is alkalmazták őket. 200 évvel ezelőtt aztán az európai orvosok is rájöttek, hogy a csírával különösen sok C-vitamin vihető be a szervezetbe, ami a skorbut fenyegetésekor igencsak hasznosnak bizonyult. A második világháborúban egy brit orvos olcsó alternatívát keresett a citromlé helyett, így a katonák csírát kaptak.

A C-vitamin mellett rengeteg mást is tartalmaznak: B-vitamint, vasat. Cinket, káliumot, magnéziumot. Ez azoknak is különösen jó hír, akik nem esznek húst, hiszen így ők is tudják pótolni ezeket az anyagokat.

A csírát mégis méltatlanul mellőztük eddig, valahogy senkinek nem jutott eszébe, hogy finom is lehet. Pedig isteni ízanyagokat tartalmaz, ugyanazokat, amivel majd a kifejlett növényt is ellátja.

Ha csírát vásárolunk, mindenképpen ügyeljünk rá, hogy frissek, ropogósak legyenek. Egy napnál tovább ne nagyon tároljuk őket, gyorsan együk meg, így a legfinomabbak. Ha ez nem sikerül, érdemes átválogatni, a megbarnult darabkákat dobjuk ki, és a magokat se együk meg. Ezek után érdemes meleg vízben átmosni, és ezután fogyasztani. Egyes fajták káros enzimeket is tartalmazhatnak, ezért érdemes forrásban lévő, majd hideg vízbe dobni őket.

Egy rakás növény csíráját megehetjük, így találkozhatunk a lucerna, a brokkoli, a spárga, a lencse, a szója, a retek, a hagyma csírájával. Jók salátákba, szendvicsekre, vagy csak úgy csipegetni is.

Ha eddig nem sikerült meggyőznünk arról, hogy csírát enni igenis jó, gondoljon csak bele, milyen öröm azt nézni, ahogy a magból kihajt egy kis zöld, amit aztán meg lehet enni. Nem kell sok minden hozzá, hogy magunk neveljünk csírát otthon. Csíráztatható magra, és csíráztató edényre van szükségünk, amit már sok üzletben beszerezhetünk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!