Egészséges a szíved? Honnan tudod?
Hogyan tartsuk kordában a vérnyomásunkat, és hogyan kerüljük el a szívre és az érrendszerre leselkedő veszélyeket? Honnan tudjuk meg, hogy túlsúlyosak vagyunk-e, valamint mit együnk, és hogyan készítsük el? A kérdésekre adott válaszok adják a kezünkbe az egészséges szív titkának kulcsát.
Nagyon fontos az ideális súly. Ha túlsúlyosak vagyunk, próbáljuk csökkenteni kilóinkat, és ez a kórós elhízásban szenvedőkre is érvényes. A Body Mass Index, azaz a Testtömegindex megmutatja, hogy nem kívánt zsírpárnáink még a normál testalkat kiegészítői, vagy már az elhízás jelei. A testtömegünket (pl. 60 kiló) osszuk el a testmagasságunk (pl. 1,7 méter) méterben mért négyzetével (tehát 1,7 x 1,7). Ha az eredmény 25 alatt van, akkor testsúlyunk normális, 25 és 30 közötti érték túlsúlyról, 30 fölötti pedig elhízásról tanúskodik.
A túlsúly megnehezíti a szív működését, ugyanis ha többet eszünk, mint amennyit a szervezetünk fel tud dolgozni, nagy adag zsír és koleszterin halmozódik fel bennünk, ami növeli a vérnyomást, és így alaposan megdolgoztatja a szívet.
Lehet, hogy elcsépeltnek tűnik, de a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás és a túlzott pszichikai-fizikai stressz csökkentése nagyba hozzájárul a szív és az érrendszer fitten tartásához.
Ha probléma van a vérnyomásunkkal, akkor nem árt rendszeresen mérni, hogy épp hogy áll, és a mért értékeket feljegyezni magunknak. Ha vesebajban vagy cukorbetegségben szenvedünk, akkor figyeljünk rá, hogy a nyomás érték mindenképp 140/90 mmHg, vagy ennél még kevesebb, 130/80 mmHg alatt legyen! A vércukorszintünk ne legyen nagyobb, mint 110 mg/dl!
Figyeljünk az étrendünkre! Együnk sok kalciumban gazdag zöldséget, például brokkolit, spenótot, káposztaféléket, és a napi só fogyasztásunk ne legyen több 2-3 grammnál. Az alkohollal is csínján bánjunk! A 30 gramm/nap limitnek egy pohár bor pontosan megfelel.
Főzéshez használjunk mindig olíva olajat, és a fritőzt cseréljük le olyan módszerekre, mint a párolás, a sütés és a grillezés. Ha lehetséges, fogyasszunk friss, vagy fagyasztott ételeket a tartósított termékek helyett.
Hetente legalább kétszer-háromszor együnk halat, és a vörös húsok helyett válasszuk inkább a fehéreket, valamint ne fogyasszunk kettőnél több tojást hét nap alatt.
Hozzászólás zárolva.