Allergia-híradó
Egyre beljebb haladunk az allergiaszezonba, egyre több allergizáló növény virágzik, és sajnos az allergiásoknak számolniuk kell a megváltozott időjárási viszonyok okozta kellemetlenségekkel is. Az aktuális helyzetről, a megelőzés lehetőségeiről és a tünetek csökkentéséről dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa beszélt.
Támaszkodhatunk a pollennaptárra?
A pollennaptárak sajnos már nem segítenek sokat az aktuális pollenhelyzet megismerésében, ugyanis az időjárás teljesen felrúgta a szabályokat. Nem megszokott dolog, hogy március elején, közepén még komolyan tél van. A mogyorópollen és az éger is most kezdi a szórást, holott ezeknek január-februárban már el kellett volna virágozni. Ennek az lesz a betegeket sújtó következménye, hogy minden fa egyszerre fog kivirágozni, nagyon magas lesz a levegőben a pollenkoncentráció, és a botanikai rokonság következtében fennálló keresztreakciók miatt még erősebb tünetei lesznek a fapollen, és a pázsitfűpollen allergiás betegeknek. Erre jobb előre felkészülni, beszerezni a megszokott tüneti szereiket, figyelemmel kísérni az aktuális pollenjelentéseket, és időben elkezdeni a kezelést. A tüneti kezelést akkor célszerű kezdeni, amikor az allergizáló pollen eléri a levegőben a közepes koncentrációt. Nem szabad megvárni az erős tünetek jelentkezését, a legjobb, ha még a panaszok jelentkezése előtt elkezdik szedni a bevált gyógyszereket. Aki még nem vizsgáltatta ki magát, ezt minél előbb tegye meg, hiszen így fogja megtudni, milyen pollenekre figyeljen.
Mire érdemes figyelniük azoknak, akik a most virágzó növényekre allergiások?
– Ha magas az allergizáló pollen koncentrációja a levegőben, száraz, napos, szeles idő van, inkább ne szervezzünk szabadtéri elfoglaltságot. Különösen a fizikai megterheléssel járó programokkal kell vigyázni, mert ha nő a légzésszám, sok pollent belélegzünk, és a kellemesnek induló kerékpározásból, futásból akár asztmás roham is lehet.
– Aki a mogyoróra, mint ételre allergiás, még nem biztos, hogy a most virágzó mogyoró pollenjére is az lesz. A pollen-étel keresztallergia leginkább a nyírfapollen-allergiás betegeknél fordul elő viszonylag gyakran, leggyakrabban az almára, de más csonthéjas gyümölcsökre is. Ez a tünetcsoport az orális allergia szindróma, jellemzője az adott étel elfogyasztása közben viszketés a nyelven, a szájpadon, az ajkakon. Az ajkak, a nyelv meg is duzzadhat. Ha ilyet tapasztal, azt a gyümölcsöt többé ne fogyassza. De ha soha nem észlelt ilyesmit (mint a pollenallergiások 90%-a), nyugodtan ehet bármit.
– Nem érdemes próbálkozni különböző „csodadiétákkal”, az egészséges, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás éppúgy megfelel az allergiás betegeknek, mint bárki másnak, aki egészséges életmódra törekszik.
Hozzászólás zárolva.