Mérgez a műanyag csomagolás, a teflon, a mosószer…
A megelőzés érdekében, az étrendben a mérgező anyagok kiszűrésére és elkerülésére kellene törekedni. Főzés során is számos káros anyag keletkezhet. A perfluor-oktánsav (PFOA) és származékaik például a teflon bevonatban találhatók és pajzsmirigybetegséget okozhatnak. A környezetre és az egészségünkre is jelentős veszélyt jelentenek a mosószerek, lágyítók, ugyanis ezek több ezer tonnányi mennyiségben szennyezik a természetet.
Tudatos életmóddal a pajzsmirigy egészségéért
Hazánkban a pajzsmirigy problémák, – elsősorban nők körében – népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.
A probléma gyökere
A következő tanácsokat különösen akkor érdemes megfogadnunk, ha családban már előfordult pajzsmirigybetegség. Az öröklődés ugyanis nagymértékben hozzájárul a tünetek megjelenéséhez – hívja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Amennyiben a családtagok közt jelentkezett endokrin, illetve immunológiai betegség, akkor az évenkénti komplex ellenőrzés – nem csak laboratóriumi vizsgálat – indokolt. A terhesség esetén vagy súlyos stressz bekövetkezése, fertőzés elindíthatja a kóros folyamatot, ezért ezekben az esetekben is célszerű kontroll vizsgálatra elmenni.
Káros anyagok a környezetben
A pajzsmirigybetegségek nagyszámú elterjedéséért részben a jódban szegény táplálkozás, részben pedig a környezeti ártalmak tehetők felelőssé. A EDC anyagokról ma már tudjuk, hogy az endokrin- és immunrendszer működését károsítják, ezen belül is külön csoportot alkotnak az ún. TDC „thyroid disrupter chemicals” azaz a pajzsmirigyet károsító anyagok, melyek gátolják a pajzsmirigy hormonjainak, a jelátvivő receptorhoz történő kötődését. Ráadásul kedvezőtlen, az immunrendszert károsító hatásuk miatt fokozzák az autoimmun gyulladásokat is. Mindez a pajzsmirigy csökkent működéséhez, golyva kialakulásához vezethet. A megelőzés érdekében, az étrendben a mérgező anyagok kiszűrésére és elkerülésére kellene törekedni. Főzés során is számos káros anyag keletkezhet. A perfluor-oktánsav (PFOA) és származékaik például a teflon bevonatban találhatók és pajzsmirigybetegséget okozhatnak.
A környezetre és az egészségünkre is jelentős veszélyt jelentenek a mosószerek, lágyítók, ugyanis ezek több ezer tonnányi mennyiségben szennyezik a természetet. Az EDC hatású mosó- és mosogatószereket gyakran mutatták ki ivóvízből is.
Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy az egyébként kitűnő ásványvizek, tej és termékeik műanyag csomagolásban kerülnek a piacra és nehezen ellenőrizhető a kioldódó vegyszerek mennyisége.
Hozzászólás zárolva.