Egészség – Nem csak gyerekeknek
Sokat vitatott élelmiszer a tej. Egyes vélemények szerint felnőttkorban kifejezetten ártalmas, mivel megfelelő enzimek hiányában a szervezet nem tudja tökéletesen megemészteni. Mások viszont tápanyagokban gazdag, egészséges élelmiszerként tartják számon. A kalciumon kívül még számos más vitamin, ásványi anyag miatt is érdemes inni, akár tejes kávé, kakaó vagy éppen joghurt formájában.
A tej több mint tíz olyan alapvető tápanyagot tartalmaz, amelyek segítik az egészség megőrzését és a betegségek megelőzését. A kalcium, D-, B2-, B12-, A-vitamin, niacin, kálium, foszfor, jód, fehérje mellett a tej magnéziumot, cinket és C-vitamint is tartalmaz. A kiegyensúlyozott étrend részeként egy bögre (egészen pontosan 240 milliliter) tej energia- és tápanyagtartalma bármely életkorban hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez, hiszen kalciumra az erős csontozat és fogazat megőrzéséhez minden életkorban szükség van. A kalcium 99 százaléka található a csontokban, fogakban, a maradék 1 százalék pedig a vérben, a sejtek körüli vízterekben. Itt az izommunkát segítő folyamatokban, a véralvadásban, a különböző hormonok és enzimek termelődésében, működésében, valamint az idegingerület továbbításában tölt be fontos szerepet. Csekély kalciumbevitel esetén a szervezet mindenképpen megpróbálja fenntartani a vér kalciumszintjét, ennek érdekében pedig a csontokból vonja el a hiányzó mennyiséget. Egy közelmúltban folytatott kutatást idéz a Nestlé Életmód Iránytű: eszerint napi 1 gramm (1000 milligramm ) kalcium fogyasztása 25-30 százalékkal csökkenti a csípőtörés kockázatát az időskorú lakosság körében.
Számos kalciumtartalmú élelmiszer létezik – mandula, spenót, mák, dió, brokkoli és más zöld leveles zöldségfélék, és a hal is idetartozik -, de nem minden kalciumforrást hasznosít szervezetünk ugyanolyan mértékben. A legmagasabb biológiai hozzáférhetőségű kalciumforrás a tej és a tejtermékek, különösen savanyított változatban, mint a joghurt és a kefir, ugyanis a kalcium felszívódását a savas közeg elősegíti. Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, ráadásul a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt a megfelelő arányban.
A gyermekek számára a tej a csontok és fogazat egészséges fejlődése szempontjából alapvető fontosságú élelmiszer. Serdülőkorban a gyerekek átlagosan 8-10 centimétert nőnek évente, melynek minden centijéhez 20 gramm kalcium beépülését lehet számítani. Míg a növényekből a kalciumnak mindössze 5-10 százaléka tud felszívódni, addig fiatalkorban a tej kalciumtartalmának 60 százaléka hasznosul a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának dietetikusa szerint. Két- és tízéves kor között 800 milligramm, 11 és 18 év között pedig 1000 milligramm a javasolt napi kalciummennyiség. Ez már napi három pohár tejből vagy ezzel egyenértékű tejtermékből fedezhető. Az új országos tisztiorvosi ajánlás szerint naponta fél liter tej vagy azzal egyenértékű tejterméket ajánlott fogyasztani, de hazánkban sajnos alig éri el a 2 decilitert az átlagos tejfogyasztás fejenként – mutat rá Czuppon Krisztina, a gyermekklinika dietetikusa, aki szerint egy gyermek napi esszenciális aminosav-szükségletét is fedezné legalább 3 deciliter tej.
Hozzászólás zárolva.