Facebook hozzászólás
270

Álallergia ellen – kezdje diétával az újévet!

Az arra érzékenyeknél csalánkiütést, arcdagadást, -kivörösödést, tüsszögést, orrdugulást okozhatnak azok az élelmiszerek, amelyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több ilyen fogást is tartalmaz. A tünetek kezelésében a diéta segíthet.

Kép: Pixabay

Nem valódi allergiás reakcióról van szó, az immunrendszer nem vesz részt a tünetek kialakulásában – ismerteti a folyamat lényegét dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az álallergia valójában emésztési probléma, amely a túl sok hisztamint tartalmazó vagy a szervezetben hisztamint felszabadító ételek fogyasztásának hatására okoz panaszokat. A tünetek kialakulása az étkezés után 30–60 perccel jellemző, de előfordulhat, hogy csak néhány nap elteltével jelentkeznek. A tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino-oxidáz (DAO) szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani.
Az ünnepek alatt több olyan ételt is fogyasztunkdiós és mákos bejgli, töltött káposzta, halak, vörösbor –, amelyek panaszokat okozhatnak – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin

Túletted magad? Ez segít!
Az ünnepi időszakban különösen sokan hajlamosak a túlevésre, túl sok édesség és alkohol fogyasztására, ráadásul sokak esetében a napi rutin sem sokkal egészségesebb… Ha a túlevés nem is egészséges, néha mindenkivel megesik. Káros hatásai viszont csökkenthetők!

A leggyakoribb hisztamint tartalmazó vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek:
● halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra
● érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, stilton, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt
● alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör
● húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús, belsőségek
● zöldségek, gyümölcsök: spenót, borsó, lencse, bab, savanyú káposzta, paradicsom, ketchup, eper. papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém
● egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő.

Panaszok esetén – ha felmerül a gyanú, hogy a tünetek a hisztaminnal állnak összefüggésben – a diagnózis allergiavizsgálat segítségével megállapítható. Az allergológiai szakvizsgálat során álallergiára utalhat a negatív vérteszt, a jellegzetes tünetek megléte mellett. A betegség diagnózisához gyakran szükséges belgyógyászati, gasztroenterológiai kivizsgálás is. A tünetek a diéta megtartása mellett megszüntethetők.

A főorvos szerint hosszú távon nem tartható, rendkívül szigorú diétára van szükség, melynek alapja a magas hisztamintartalmú ételek kerülése, szükség esetén a DAO enzim tabletta formájában történő pótlásával. Az álallergia nem életre szóló betegség, a későbbiekben – bizonyos szabályok betartása mellett – akár újból is fogyasztható a korábban panaszt okozó élelmiszer.

www.allergiakozpont.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!