Facebook hozzászólás
1 306

Útmutató: ez kell a mindennapi egészséges táplálkozáshoz!

Sok-sok remek elvet ismerünk, hogy mi kell az egészséges az étrendhez. Ám általában válogatunk közülük, külön-külön próbáljuk meg követni ezeket az elveket, aztán meg csodálkozunk, vagy bosszankodunk, hogy a várva várt eredmény elmarad. Most csokorba gyűjtöttük e legfontosabbakat, amelyek így együtt megmutatják, hogy miként étkezhetünk valóban egészségesen a mindennapokban!

Kép: sxc

Az egészséges táplálkozásban van néhány alapszabály, ami Huszár Zsuzsa táplálkozási szakértő szerint mindenkire érvényes. Ilyen például, hogy:
étrendünk alapját a teljes kiőrlésű, nem finomított gabonák, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök alkossák,
szorítsuk vissza a hús mennyiségét,
minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk,
kerüljük a hidrogénezett eljárással készült növényi zsiradékokat; viszont az olívaolaj, a kókuszolaj vagy -zsír, valamint a ghí, azaz a tisztított vaj egészségvédő és finom is,
ne fogyasszunk finomított cukrot vagy ilyen tartalmú élelmiszereket, nagyszerű, egészséges megoldások vannak helyette, mint a sztívia, a nyírfacukor vagy a méz,
a bolti ízesített joghurtok helyett inkább otthon készítsünk saját ízlésünk szerint joghurtot, cukormentesen, valódi gyümölcsből.

Kiváló cukorpótló – természetes alapú növényi készítmény, nagyon kevés vagy nulla kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, nem rontja a fogakat, és nem savasít – a nyírfacukor, az eritritol és a sztívia nagyon kevés vagy nulla kalóriát tartalmaz.
A növényként, valamint por, tabletta vagy cseppek formájában kapható sztívia a cukornál százszor édesebb fűszernövény. Nagyon gazdaságos, hiszen ereje miatt minimális adagokban kell használni, de ott, ahol tömegre is szükség van, mint például a sütés, nem használható.
A nyírfacukor viszont minden alkalomra jó cukorhelyettesítő – általában 1:1 arányban kell használni –, de keleszteni nem lehet vele. Ez viszont azt is igazolja, hogy jó hatással van a szervezetre, hiszen ha nem táplálja a gombákat, mint amilyen az élesztőgomba is, akkor nem savasít, és fogyaszthatják candidában szenvedők is. Nem emeli meg a vércukorszintet, mert nem vált ki inzulinreakciót, így cukorbetegek számára is fogyasztható. Szénhidráttartalma nem felszívódó rostból áll, így sem az alakunkat, sem az energiaszintünket nem veszélyezteti.
Az eritritolnak hasonló tulajdonságai vannak, mint a nyírfacukornak, kalóriatartalma viszont majdnem nulla. Édesítésre, sütés-főzésre mindenhogyan használható.

Rizsdiétával a testi-lelki egyensúlyért!
Ennek a nagyon hatékony rizsdiétának a hatása nemcsak az egészséges súlycsökkenésben nyilvánul meg, hanem életörömet és vitalitást is nyerhetsz belőle.

Van pár vitamin, ásványi anyag és fűszer, amit a szakértő mindenki számára javasol, például a C-vitamin, a D-vitamin, az omega-3 savak, nőknek a vas, valamint a kurkuma és a fahéj. Figyeljünk arra, hogy ezek ne szintetikus eredetűek legyenek, azzal ugyanis szervezetünk nem tud mit kezdeni.

Fontos az is, hogy ne essünk semmilyen divatdiéta csapdájába, mert minden megvonásos fogyókúra hiánytüneteket idéz elő, nem tartható fenn folyamatosan, és rövid látszateredmény után többet fogunk visszaszedni, mint amennyit fogytunk. A megfelelő testsúly elérése érdekében érdemes inkább dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó segítségével személyre szabott, egyéni preferenciákat figyelembe vevő, és így fenntartható étkezési tervet készíteni, ezzel pedig életmódváltást is elérni – javasolja Huszár Zsuzsa.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!